Šefica MMF

Georgieva: Inflacija će vjerovatno biti ukroćena 2023.

Kristalina Georgieva xinhua

U ovom trenutku, dodala je ona, još uvijek vidimo da inflacija raste, zato moramo da je “polijemo hladnim tušem”

Generalna direktorica Međunafrodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva ocijeniila je da će inflacija u svijetu vjerovatno biti ukroćena sljedeće godine kada povećanje kamatnih stopa počne da djeluje.

Prema njenim riječima, globalne kamatne stope će nastaviti rast do 2023. godine, i tek tada će usijane cijene početi da se hlade kao odgovor na akcije centralnih banaka.

Cijene sirovina, kao što je nafta, možda su se stabilizovale i počele da opadaju posljednjih mjeseci, ali Georgieva smatra da to ne znači nužno da je inflacija ukroćena, već da je to prije rekacija tržišnih aktera na rizike od recesije.

“Centralne banke pojačavaju mjere kako bi kontrolisale inflaciju, i to je prioritet. Moraju da nastave tako sve dok ne bude jasno da su inflaciona očekivanja čvrsto usidrena”, rekla je Georgieva za CNBC na marginama sastanku ministara finansija G-20 na Baliju, prenijela je agencija Tanjug.

U ovom trenutku, dodala je ona, još uvijek vidimo da inflacija raste, zato moramo da je “polijemo hladnim tušem”.

Mada mnogi podaci koji se koriste za utvrđivanje indeksa potrošačkih cijena kasne, Georgieva je navela da svi znaci ukazuju na to da inflacija još nije obuzdana i zaključila da je najvažnije da se uspostavi kontrola nad njom, inače će prihodi erodirati, što će najviše pogoditi najsiromašnije dijelove svijeta.