Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vučić dočekao avion

Nakon četiri godine obnovljena aviolinija između Pekinga i Beograda

peking-beograd

Srbijanski predsjednik istaknuo je, dočekavši avion kineske kompanije, da Srbija prva u regiji ima direktan let za Kinu

Kineska aviokompanija Hainan Airlines uspostavila je danas direktnu liniju između Pekinga i Beograda, a avion je na beogradskom aerodromu dočekao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, istaknuvši da Beograd jedini u regiji ima direktnu zračnu vezu s Kinom.

Linija između Beograda i Pekinga bila je obnovljena 2017. godine, ali su letovi obustavljeni krajem 2018. godine.

Kineski “Air Bus 330” slijetat će subotom u osam sati ujutro u Beograd i vraćati se istog dana u 15 sati, a danas je najavljeno da će zračnu liniju s Kinom od jeseni uspostaviti i nacionalna kompanija “Air Serbia”.

Srbijanski predsjednik istaknuo je, dočekavši avion kineske kompanije, da Srbija prva u regiji ima direktan let za Kinu.

“Ovo su velike stvari, stigao je Hainanov avion A330 – 300, nešto manji bit će avion Air Serbia od septembra ili oktobra A330-200, sa 258 sjedala. I kupit ćemo još jedan A330, a mogu da najavim još jednu liniju za Chicago. Spajat ćemo Zapad i Istok i letjeti svugdje – i to u regiji, samo iz Beograda”, rekao je Vučić.

Za prvih pet mjeseci u Srbiji je zabilježeno 77.000 noćenja kineskih turista, a do kraja godine ih se očekuje 200.000.

“Očekujemo da ćemo do kraja godine potpisati i sporazum o slobodnoj trgovini čime će biti otvoren prostor za dodatno unapređenje saradnje”, rekao je Vučić.

Kineska ambasadorica u Srbiji Chan Bo, koja je doputovala jutrošnjim letom iz Pekinga, ocijenila je da će obnavljanje direktne linije s Beogradom otvoriti nove mogućnosti saradnje u svim područjima, ali imati ulogu i u jačanju odnosa Kine sa državama u regiji.

Vučić je, u obraćanju novinarima poslije ceremonije dočeka kineskog aviona, istaknuo da je strateško opredjeljenje Srbije evropski put, na kome će nova vlada “raditi mnogo brže, kako bi se zemlja priključila Evropskoj uniji”.

On je poručio da buduća vlada “sigurno neće biti antiruska”.

“Vodit ćemo svoju politiku, u kojoj ćemo odluke donositi sami, u najboljem interesu našeg naroda i naše države”, poručio je Vučić, prenosi Hina.