BiH

Kanton Sarajevo

Pripremljena Privremena odluka o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

16/07/2022
FOTO: Arhiva

Pitka voda je apsolutni prioritet i kao takva nema alternativu zbog čega ćemo poduzeti sve neophodne mjere koje je Komisija preporučila kako bismo zaštitili izvorište

Snabdijevanje pitkom vodom je nulti prioritet, a zaštita izvorišta od krucijalne važnosti za Kanton Sarajevo, stoga je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo donošenje Privremene odluke o zaštiti izvorišta “Sarajevsko polje” ocijenilo prioritetnom aktivnošću u Programu rada za 2022. godinu.

Shodno tome, formirana je Komisija kojoj je bio zadatak da pripremi Nacrt privremene odluke. Komisija je, nakon pet mjeseci aktivnog rada, pripremila nacrt i preporuke za zaštitu izvorišta.

U izvještaju Komisije, kao prioritet navodi se zaštita izvorišta na cijelom slivu, odnosno na području oba entiteta, a kako je to trenutno nemoguće zbog neusklađenosti zakona i različitih institucionalnih nadležnosti u entitetima, Komisija je stava da se zakoni obavezno moraju uskladiti, kako bi bilo moguće provoditi daljnje prioritetne nulte aktivnosti prije samog donošenja Privremene odluke.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kaže da je neophodno učiniti sve da se izvorište zaštiti, te je najavio da će Ministarstvo predložiti Vladi Kantona da uputi entitetskim vladama inicijativu za usklađivanje zakona o vodama.

– Pitka voda je apsolutni prioritet i kao takva nema alternativu zbog čega ćemo poduzeti sve neophodne mjere koje je Komisija preporučila kako bismo zaštitili izvorište – naglasio je ministar.

Pojašnjava da je izvorište u nadležnosti oba entiteta i zbog toga je neophodno da se svi angažiraju i zaštite cijeli sliv, ističući da je neophodan kompromis sa optimalnim mjerama zaštite, tako da izvorište bude zaštićeno i da se regija može razvijati, ali ne na štetu izvorišta.

Kaže da će Ministarstvo u potpunosti ispoštovati struku i insistirati na provođenju zaključaka i preporuka Komisije navedenih u izvještaju o izradi Nacrta privremene odluke o zaštiti ovog izvorišta, te da će, po preporuci Komisije, Ministarstvo tražiti od Vlade Kantona Sarajevo da se formira stručni tim “Savjet za vode”.

Tim bi trebali činiti predstavnici svih relevantnih vladinih i nevladinih organizacija, te akademske zajednice, a koje će provesti dodatna istraživanja s ciljem rješavanja kratkoročne i dugoročne problematike snabdijevanja Sarajeva vodom i rješavanja zaštite voda na prostoru slivnog područja Sarajevskog polja u oba entiteta, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.