Američki kongresmeni

Saudijska Arabija pozvana da smanji proizvodnju nafte i zaustavi pad cijena

nafta

Republikanski zastupnici donjeg doma Kongresa zaprijetili su obustavu američke pomoći i partnerstva ako Rijad ne uspije riješiti vještačku krizu na tržištu sirove nafte

Grupa američkih parlamentaraca pozvala je vlasti Saudijske Arabije na stabilizaciju cijena nafte, prijeteći uvođenjem zakona koji će dovesti do povlačenja američke ekonomske i političke podrške ako to ne učini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zabrinuti smo ponašanjem Kraljevine Saudijske Arabije koja vještački destabilizira globalno tržište sirove nafte u periodu kada se cijeli svijet bori protiv širenja koronavirusa“, navodi se u pismu kojeg su republikanski zastupnici Predstavničkog doma uputili saudijskom prestolonasljedniku Muhammedu bin Salmanu.

Parlamentaci predvođeni Steveom Scaliseom poručili su da je industrija nafte i prirodnog gasa bazirana na slobodnom tržištu u SAD-u.

“Međutim, Kraljevina može promijeniti kurs, smanjiti proizvodnju i obnoviti balans na tržištu koje bilježe najdrastičniji pad cijena nafte u proteklim godinama“, navodi se u pismu.

Do velikog pada cijena sirove nafte došlo je nakon što je istekao sporazum između Rusije i Organizacije izvoznika nafte (OPEC) koju predvodi Saudijska Arabija. Moskva i Rijad od tada vode utrku u povećanju proizvodnje sirove nafte što je dovelo do pada cijena na tržištu.

Američki kongresmeni upozorili su Saudijsku Arabiju da bi aktuelna kriza na tržištu energenata mogla ugroziti ekonomsku, vojnu i političku saradnju između Washingtona i Rijada.

“Kao članovi Kongresa, sprečavali smo ranije pokušaje ugrožavanja našeg bilateralnog partnerstva, ali ako Saudijska Arabija ne uspije pošteno djelovati na rješavanju vještačke krize na energeskom tržištu, mi ćemo pokrenuti recipročne odgovore koje američka administracija bude smatrala adekvatnim“, navodi se u pismu.

Očekuje se da OPEC već danas za 10 ili 15 posto smanji dnevnu proizvodnju sirove nafte za deset ili 15 miliona barela kako bi se zaustavilo prekomjerno snabdijevanje tržišta.