Savanović: Proces restrukturiranja Željeznica RS-a ide u dobrom pravcu

dragan savanovic

Direktor Željeznica Republike Srpske (RS) Dragan Savanović izjavio je da je zadovoljan načinom kako se odvija početna faza restrukturiranja tog javnog preduzeća te da je Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) do danas predato 215 zahtjeva za penzionisanje željezničkih radnika.

U Željeznicama RS-a zaposleno je 2.961 radnika, a prema planu restrukturiranja, nakon penzionisanja uslijedit će i proces dobrovoljnog odlaska, a ti radnici će dobiti otpremnine iz sredstava Svjetske banke.

Cilj je da do kraja 2018. godine u ovom javnom preduzeću bude 2.500 zaposlenih, a do 2021. godine taj broj bude sveden na 2.098.

Savanović je, u pauzi razgovora sa predstavnicima sindikalnih organizacija, rekao u izjavi novinarima u Doboju da je Vlada RS-a uplatila pozajmicu od 3,8 miliona KM za izmirenje obaveza prema radnicima, koji su stekli pravo na penzionisanje.

Početkom naredne godine bit će upućen poziv zaposlenim na dobrovoljni prekid radnog odnosa, a uz zakonom propisane otpremnine, trebalo bi da dobiju i naknadu za dobrovoljni odlazak, rekao je predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković.

-To bi iznosilo 12 prosječnih plaća i bit će moguće samo za radnike koji do penzije imaju više od šest mjeseci – rekao je Marković.

Projekat restrukturiranja Željeznica RS-a počeo je nakon što je Svjetska banka, 7.decembra ove godine, odobrila kredit kao podršku tom projektu u iznosu od 51,3 miliona eura.