Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH se ograđuje od najavljenog protesta

maline

Savez proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini uputio je svim nadležnim institucijama zaduženim za sektor poljoprivrede dopis u kojem se ograđuje od najava protesta koje su ovih dana stigle od pojedinih malinara.

– Aktivnim radom na terenu, putem svojih članica, trudili smo se da posljedice nagomilanih problema učinimo lakšim za poljoprivredne proizvođače i ne podržavamo aktivnosti koje vode produbljivanju krize, kao što su protesti, stvaranje ambijenta nepovjerenja između glavnih aktera i od istih se ograđujemo – navode iz Saveza.

Kako je naglašeno, Savez se zalaže za sistematski pristup proizvodnji jagodičastog voća.

– Problemi sa kojima se susreće ovaj sektor su kompleksni i odraz su loše postavljenog sistema proizvodnje, što se najbolje vidjelo u momentu pada tržišne cijene maline. Nažalost, sektor jagodičastog voća 2017. godine je pretrpio velike štete, kako od elementarnih nepogoda tako i od pada tržišne cijene maline u regiji. Savez se i dalje zalaže i poduzima aktivnosti da se ovaj sektor očuva i da nastavi svoj pozitivan doprinos ekonomskom razvoju ruralnih dijelova BiH. U tom cilju smo održali niz sastanak sa Udruženjem prerađivača i otkupljivača jagodičastog voća, Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kantonalnim ministarstvima, međunarodnim organizacijama, razvojnim agencijama, institutima i svima koji čine ili imaju uticaj na lanac proizvodnje jagodičastog voća – stoji u dopisu upućenom premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću, federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevi Mirjaniću.

Kao pravno legitiman predstavnik proizvođača jagodičastog voća Savez se, kako se navodi, zalaže za dijalog i zajednički rad proizvođača, prerađivača i institucija države, te je u to ime pozivao nadležne da zajedničkim sastankom pokušaju sektor jagodičastog voća sistemski definirati kako bi i dalje predstavljao lidera u proizvodnji voća u BiH i bilježio najveći izvoz u kategoriji voća.