Udruženje banaka BiH

Savjet penzionerima da izbjegnu gužve prvog dana isplate penzija

Penzioneri-718×446

Vrlo je bitno da se pridržavamo preventivnih i higijenskih mjera poput držanja odstojanja od minimalno 1,5m u redovima, da nosimo zaštitne maske te da koristimo dezinfekcijska sredstva

Kako bi sedmica isplata penzija protekla uz najmanje rizika za zdravlje naših penzionera/umirovljenika i uposlenike banaka, Udruženje banaka BiH sa našim starijim sugrađanima dijeli nekoliko korisnih informacija i savjeta.

Vrlo je bitno da se pridržavamo preventivnih i higijenskih mjera poput držanja odstojanja od minimalno 1,5m u redovima, da nosimo zaštitne maske te da koristimo dezinfekcijska sredstva za ruke koje banke imaju obezbijeđene na ulazima poslovnica.

Osoblje banaka će svakako obezbijediti regulisanje broja ulazaka klijenata u poslovnice, te zamoliti druge klijente da daju prednost starijim sugrađanima.

Naša posebna preporuka korisnicima mirovina u Federaciji BiH je da pokušaju izbjeći gužve koje su očekivane u ponedjeljak, prvog dana isplate penzija, obzirom da će ujutro penzije tek biti procesuirane.
Veću frekvenciju dolazaka umirovljenika u poslovnice prvog dana imamo i u standardnim okolnostima, ali to je u uvjetima epidemiološke krize posebno rizično.

Toplo savjetujemo penzionerima / umirovljemicima u FBiH da razmotrite druge dane za podizanje mirovina na šalterima, a vjerujemo da će već od utorka, 07.04.2020. gužve biti manje i posjete poslovnicama sigurnije, za naše starije sugrađane, od ranog jutra.

Ustaljena je procedura i praksa da, nakon doznake sredstava od strane fondova, banke trebaju određeno vrijeme za procesuiranje kako bi se sredstva mogla isplaćivati na šalterima.
Kako bi se izbjeglo čekanje, ne preporučuje se dolazak prvog dana u ranim jutarnjim terminima.