Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sberbank napušta Sloveniju, a možda i BiH

SBERBANK slovenija

Ruska Sberbanka, koja je 2012. kupila lokalne poslovnice austrijske Volksbanke u Sloveniji, odlučila je da se nakon tri godine povuče sa malog finansijskog tržišta na kojem trenutno ima udio od oko 5 posto u bankarskoj industriji.

Da su od vlasnika dobili obavještenje o planovima za zatvaranje potvrdio je u utorak predsjednik Sberbanke u Sloveniji Ogris Martič, rekavši da su iznenađeni, ali da uprkos tome posluju normalno te da postupci moguće prodaje novom vlasniku neće uticati na kvalitetu usluga i ugovorne odnose sa strankama.

Ljubljanski list “Dnevnik” navodi u utorak da se vođstvo u centrali ruske banke odlučilo na povlačenje iz Slovenije jer je riječ o relativno malom tržištu na kojem su, nakon dvije godine intenzivne poslovne aktivnosti, doživjeli usporavanje rasta, dok mediji navode da je Sberbanka lani zabilježila porast loših kredita u bilansu, kako u poslovanju s preduzećima tako i s građanima.

Sberbanka Slovenija je u prvih 6 mjeseci ove godine imala bilans od 1,94 milijarde EUR, po čemu je osma banka u zemlji u kojoj ima 12 poslovnica. Lani je imala dobit od 6,9 miliona EUR.

Za preuzimanje portfelja Sberbanke u Sloveniji navodno se zanima američki investicijski fond “Apollo”, navode mediji. Taj fond je je nedavno kupio Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), čiji je tržišni udio u Sloveniji 9,4 posto. Za kupovinu Sberbanka u Sloveniji se zanima i ruska banka Expobank koja bi uz to kupila i slovenačku Gorenjsku banku.

Ljubljanski “Dnevnik”, koji se poziva na jednu izjavu generalnog direktora Sberbank Sergeja Gorkova od prije nekoliko mjeseci, navodi da bi se nakon Slovenije ta banka iz sličnih razloga, odnosno premalog tržišta, ali i zbog promijene u strategiji poslovanja, mogla povući i iz Srbije, Mađarske i BiH.