Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBF: Iskoristiti povoljan regionalni položaj za razvoj privrede

sbf

Na panelu “Jugoistočna Evropa – povezivanje Istoka i Zapada” u sklopu Sarajevo Business Foruma 2017 naglašena je važnost povezivanja regija zbog koristi za razvoj privrede koja iz toga proizilazi.

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija naveo je da je, globalno gledajući, BiH u boljem položaju jer više nije prva vijest na CNN-u kada je riječ o terorizmu, jer smo drukčiji nego što smo bili prije deceniju i po.

Smatra da imamo mnogo razloga da budemo pesimistični, ali također i mnogo razloga da budemo pozitivni.

– Moramo biti brutalno pozitivni, zbog razloga koje sam naveo kao i zbog situacije u regiji. Biti optimista je prvi preduvjet da idemo naprijed, a mogućnosti i stav su jako važni – kazao je Lagumdžija.

Ministar obrazovanja Crne Gore Damir Šehović rekao je da je za dugoročno održivi privredni rast bilo koje države s ovih prostora potreban prosperitet čitavog regiona.

– Za to su nam potrebne zajedničke razvojne politike čemu ovakvi forumi svakako pomažu – naveo je Šehović dodajući da je regionalna saradnja zajednička obaveza.

Istakao je da, bez obzira na sve naše specifičnosti i historijske ožiljke koje imamo, sve zemlje zapadnog Balkana moraju shvatiti da mi bližih od nas samih nemamo niti ćemo ikad imati, te da je to saznanje preduvjeta za bolju regionalnu saradnju.

Potpredsjednik Kuveyt Turk Participation banke Ahmet Albayrak mišljenja je da Bosna i Hercegovina, kao čitav set kulturnih vrijednosti, može donijeti poslovno uvezivanje u cijeloj regiji.

Po njemu, u BiH postoje dva važna resursa a to su zapadna kultura i istočnjačke tradicije ali se cijela regija ne može oslanjati samo na određene trendove, već bi se trebala oslanjati na bilateralne odnose.

Zamjenik ministra ekonomije Azerbejdžana Sakib Mammadov naglasio je da njegova zemlja ima tranzitni potencjal u svojoj regiji koji je razvijala izgradnjom koridora koji ima regionalni strateški značaj.

Dodao je da Azerbejdžan pridaje veliku važnost regionalnim projektima, posebno kad je riječ o energetici, te da je uvjeren da postoji veliki prostor za saradnju njegove zemlje s Bosnom i Hercegovinom, ali i saradnju svih zemalja dviju regija.

Zamjenik direktora kompanije Dubai Exports Mohammed Al Kamali naveo je da je Dubai, zahvaljujući svom geografskom položaju, jedno od središta razvoja čitave regije što njihovim kompanijama daje šansu da svoje usluge nude širom svijeta.

Pojasnio je da je njihovo strateško opredjeljenje da postanu prijestonica ekonomije po islamskim principima koja ima veliki potencijal širom svijeta.