SBF: Potencijali za saradnju jugoistočne Evrope i istočne Azije postoje

sbf2017

Na panelu “Istočna Azija i jugoistočna Evropa: Trenutne prilike i budući potencijal”, drugog dana Sarajevo Business Foruma 2017, istaknuto je da dvije regije uprkos geografskoj udaljenosti mogu razviti uspješnu privrednu saradnju.

Zastupnica u Parlamentu Malezije Norani Ahmad rekla je da bi Bosna i Hercegovina trebala razmortiti potencijal koji predstavlja halal industrija, kao jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu.

Dodala je da je Malezija prepoznala jedinstvene prednosti halal industrije i potencijale za saradnju s regionom jugoistočne Evrope u različitim oblastima, a posebno u finansijama po islamskim principima.

Ahmad je navela da je zanimljivo primijetiti da zemlje poput Australije i Brazila razvijaju svoju poljopivrednu bazu izvozom halal hrane na Bliski istok, dok Japan i Kina promoviraju razvoj halal proizvoda i usluga.

Po njenom mišljenju, halal industrija može biti novi izvor ekonomskog rasta i prepozavši to Malezija je intenzivirala razvoj te industrije kako bi ostvarila svoju viziju da postane globalno halal čvorište.

Zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog odbora za investicije Indonezije Muhammad Mahmud Azhar Lubis rekao je da smatra da BiH može postati regionalno privredno čvorište, ali da bi se za ostvarenje tog cilja u svijetu trebala predstavljati kao dio regije, a ne samostalno.

Generalni direktor Ujedinjenog ekonomskog foruma Privredne komore Indije W.S. Habib istakao je da u njegovoj zemlji postoji interes za BiH i ovu regiju, posebno u oblastima infrastrukture i stanogradnje, kao i za saradnju s lokalnim građevinskim kompanijama.