Biznis

saopštenje za javnost

SDP: “Hrvatska namjerno izazvala problem bh. izvoznicima svježih šljiva i kornišona”

14/07/2021

Bosna i Hercegovina je, kako dodaju, posljednja država kojoj susjedna Hrvatska treba pokazivati “mišiće” imajući u vidu da smo im mi upravo jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera gdje ostvaruju najveći izvoz

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da “namjerno izazvan problem bosanskohercegovačkim izvoznicima svježih šljiva i kornišona od Republike Hrvatske proizvodi nesagledivu štetu, kako poljoprivrednim proizvođačima, tako i Bosni i Hercegovini u cjelini”.

– Samo se krajnjim bezobrazlukom može nazvati odluka susjeda da se u jeku poljoprivredne sezone ograniči prevoz poljoprivrednih proizvoda na samo dva granična prelaza te da fitopatolozi, bez čijih odobrenja nije moguć prevoz robe kroz Hrvatsku do EU odredišta, rade samo do 15.00 sati u toku dana – navode iz SDP-a.

Bosna i Hercegovina je, kako dodaju, posljednja država kojoj susjedna Hrvatska treba pokazivati “mišiće” imajući u vidu da smo im mi upravo jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera gdje ostvaruju najveći izvoz.

– Dok se po ko zna koji put dešava sličan scenarij Vijeće ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i vlast SNSD-SDA-HDZ-DF tradicionalno spava i ne poduzima ništa da zaštite interes naših građana – dodaju iz SDP-a.

SDPBiH smatra da je krajnje vrijeme da se BiH počne ponašati kao država i konačno uvede reciprocitetne mjere Republici Hrvatskoj, jer je to očigledno jedini način da prestane bahato i nekorektno ponašanje naših susjeda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.