Biznis

Miguel Patricio

Šef prehrambenog lanca: Svi će podizati cijene hrane, neka se kupci naviknu

11/10/2021
FOTO: Dino Stanin/Pixsell

Prema UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu FAO, cijene hrane porasle su u septembru na najviši nivo u 10 godina, potaknute poskupljenjem žitarica i biljnih ulja

Potrošači će se morati naviknuti na više cijene hrane, rekao je generalni direktor Kraft Heinza Miguel Patricio za britanske medije, istaknuvši da proizvođači trenutno teško drže korak s potražnjom.

Međunarodni prehrambeni div podiže cijene u nekoliko zemalja. Za razliku od prethodnih godina, rekao je Patricio, sada rastu cijene svih proizvoda.

Prema UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu FAO, cijene hrane porasle su u septembru na najviši nivo u 10 godina, potaknute poskupljenjem žitarica i biljnih ulja.

Kraft Heinz podigao je cijene više od polovine svojih proizvoda na matičnom američkom tržištu, a Patricio u razgovoru za BBC priznaje da ih podižu i na drugim tržištima.

“Podižemo cijene gdje je to potrebno, u cijelom svijetu”, rekao je.

Tokom pandemije u mnogim je zemljama smanjena proizvodnja sirovina, od poljoprivrednih kultura do biljnih ulja, zbog mjera suzbijanja zaraze, što je rezultiralo i smanjenim isporukama.

Gospodarstvo se sada postepeno otvara, ali opskrba ne uspijeva držati korak s potražnjom, pa cijene rastu. Proizvođače također pritišću više plate i cijene energije, napominje BBC.

To nije sve, ističe čelnik američkog prehrambenog diva. “U Velikoj Britaniji problem je i nedostatak vozača kamiona, u SAD-u su značajno porasli troškovi logistike, a pojedine dijelove gospodarstva muči i nedostatak radne snage.”

“Potrošači se moraju naviknuti na više cijene hrane budući da svjetska populacija raste, a broj zemalja u kojima se hrana proizvodi ne”, objašnjava.

Dugoročno gledano, “tehnologija će pomoći da poljoprivrednici budu učinkovitiji”, rekao je.

“Povećanje troškova ne bi trebalo u cijelosti prenijeti na potrošače, dio će kompanije morati preuzeti na svoja leđa”, dodaje.

“Mislim da je na nama, na industriji i na drugim kompanijama, da pokušamo minimizirati ta povećanja cijena”, istaknuo je čelnik Kraft Heinza.

Analitičarka kompanije ED&F Man Kona Haque precizira da cijene rastu zbog slabog uroda u velikom izvozniku poljoprivrednih proizvoda Brazilu, suše u Rusiji, smanjene zasijane površine u SAD-u i gomilanja zaliha u Kini, u kombinaciji sa skupljim gnojivima, energijom i troškovima transporta.

“Svi će proizvođači hrane biti pogođeni i svi će podizati cijene, a budući da će to biti toliko rašireno i svi će to raditi, vjerovatno neće izgubiti kupce”, prognozira Haque.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.