Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selimović: Kompanija Disk među dva posto brzorastućih kompanija u BiH

Mirza-Selimovic-Disk33

Kompanija „Disk“ d.o.o. iz Živinica, specijalizirana za proizvodnju limenih krovova i fasada, među vodećim je firmama u toj djelatnosti u BiH, ali i regionu. Ova renomirana bh. firma, koja ima 25-godišnju tradiciju uspješnog poslovanja i u 2017. godini postigla je značajne poslovne rezultate, čime se svrstala u sami vrh brzorastućih kompanija BiH.

Prema riječima Mirze Selimovića, direktora prodaje kompanije „Disk“ d.o.o.Živinice, u prošloj godini prihode su povećali za 35 posto, čime su ostvarili ukupan promet u iznosu od cca. 13 miliona KM.

„Povećanje prodaje smo ostvarili u svim segmentima, kako proizvodnje, tako i trgovine limovima. Naš ukupan izvoz u 2017. godini iznosi negdje oko 20 posto naše prodaje. Pored rasta prihoda povećali smo i broj zaposlenih, što ovaj uspjeh čini još većim. Ovakav rast nas je svrstao medju 2% brzorastućih kompanija u BiH. Posebno zadovoljstvo jeste to što smo jedina brzorastuća kompanija u branši“, kaže Selimović.

Možete li reći kako ste se kao kompanija razvijali od početnih koraka, pa do toga da ste sada u vrhu brzorastućih kompanija u BiH?

Kompanija Disk d.o.o. osnovana je 1996. godine sa sjedištem u Živinicama. Početna djelatnost kompanije bila je trgovina građevinskim materijalima. U početku smo bili mala firma koja se borila da na vrijeme isplati plate radnicima, obaveze državi i dobavljačima, opstane na tržištu, i ostvari kakav-takav pozitivan poslovni rezultat.
Postepenim razvojem i jasnom strategijom poslovanja, a u želji da odgovorimo potrebama kupaca na tržištu BiH i šire, odlučujemo da pokrenemo vlastitu proizvodnju. Danas smo firma specijalizirana za proizvodnju limenih krovova i fasada, i među vodećim smo u toj djelatnosti. Smatramo da smo društveno odgovorna firma. Zapošljavamo više od 40 radnika, od čega je većina mladih ispod 30 godina starosti, kojima je ovo prvo radno iskustvo. Omogućavajući mladima da svojim trudom ostvare iznad prosječne plate, radeći na najsavremenijim mašinama današnjice, pokušavamo zaustaviti njihov sve veći trend odlaska iz BiH.

Šta je ključ uspješnog poslovanja kompanije „Disk“ ?

Kao i u svakoj uspješnoj kompaniji, uposlenici su najvredniji faktor za postizanje kvalitetnih poslovnih rezultata. Stoga bih istakao stručnost i vještine naših uposlenika u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. U našoj kompaniji radi više od 1/3 visoko obrazovanih ljudi.
Pored toga naš uspjeh možemo pripisati opredijeljenosti ka proizvodnji visoko kvalitetnih limenih krovova, koji su cijenom prilagođeni našem tržištu. Tako da spoj stručnih i kvalitetnih ljudskih resursa, najsavremenije mašine u proizvodnji i kvalitetni repromaterijali za izradu naših proizvoda predstavljaju ključ našeg uspjeha.

Koji proizvodi su zastupljeni u „Disk“-ovoj paleti artikala i koje su njihove odlike?

U našoj ponudi se nalaze limeni crijep Superior, trapezni limovi TR10, TR20 Premium i TR40 Harmony, samouklapajući lim klik-klak, limena lamperija, dampa, oluci, slivnici i ostala limarska galanterija, kao i široka lepeza ravnih limova. Posebno bih istakao naš lager materijala, koji spada među najveće u regionu. Na našem lageru može se u svakom trenutku pronaći izmedju 4 i 5000 t limova različitih debljina, boja i u kvalitetima DX51, DX52 i DX53.

Na sve svoje proizvode dajete i garanciju. Možete li reći nešto o tome?

Ono što nas izdvaja od ostalih na tržištu limenih krovova, jeste kvalitet materijala od kojeg se izrađuju naši proizvodi, kao i kvalitetne prateće garancije za naše proizvode, koje su u skladu sa strogim EU normama.

Svi naši proizvodi imaju EUR 1, dakle evropskog su porijekla i svi su u prvoj klasi. Garancije se izdaju u pismenoj formi svakom kupcu pojedinačno. Garancija se odnosi na boju i koroziju, a njena dužina zavisi od kvaliteta materijala, pa u ponudi imamo materijale sa garancijama od: 8, 10, 15, 30 ili 40 godina kako za nijansu boje, tako i za koroziju.

Koje su sve odlike i prednosti distribucije proizvoda kompanije „Disk“ ?

Što se tiče distribucije naših proizvoda, imamo saradnike u svim dijelovima BiH. Brza proizvodnja i isporuka proizvoda su još jedna od naših prednosti. Najčešće je potrebno svega 24h od narudžbe naših proizvoda, pa do isporuke istih na adresu kupca. Proizvode distribuiramo i u inostranstvo, najčešće u zemlje Zapadne Evrope. S obzirom da imamo proizvode koji su među najkvalitetnijim na svijetu i koji se na tržistu EU mogu naći, ali po dosta većim cijenama, veliki broj ljudi se odlučuje kupiti te iste proizvode kod nas i onda ih izvesti. Najčešći proizvod koji izvozimo je lim u obliku crijepa HPS 200 Ultra, koji u BiH ima fabričku garanciju 30 godina, dok u zemljama Zapadne Evrope ima garanciju 40 godina.

Generalni ste zastupnik fabrike MMK Metalurgy za cijeli region. Od kolikog je to značaja za kompaniju i Vaše klijente?

Da. mi smo jedini smo zastupnici za BiH dvije fabrike MMK Metalurgy, koje su među 20 vodećih proizvođača limova u svijetu. Takođe, jedini smo na bh. tržištu, koji kupujemo direktno od fabrike koja je proizvođač limova, što je veliki uspjeh za našu firmu, ali i za cijelu državu. Direktan uvoz materijala od fabrike, omogućava nam da našim klijentima ponudimo niske cijene, kako repromaterijala, tako i proizvoda. Na taj naćin stvorena je bolja konkurentnost naše firme „Disk“ na tržistu, kao i naših partnera.

Koji su planovi kompanije „Disk“ u 2018. godini i dalje?

Ove godine planiramo proširiti proizvodne kapacitete, kao i dodatno pospješiti dostavu naših proizvoda. Poseban fokus će biti na povećanju izvoza ravnih limova u zemlje regiona, kao i razvoja distributivne mreže u ovim zemljama.