Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Seminar o pčelarstvu i online priručnik o dobrim pčelarskim praksama

plakat pcele final 2

Najavljeni učesnici su pčelari, proizvođači, predstavnici udruženja te stručnjaci koji brinu o zdravlju pčela, kvalitetu pčelinjih proizvoda i zdravlju ljudi

Seminar o temi “Perspektive i razvoj pčelarstva” najavljen je za 13. novembar u Zenici. Organizator je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u projektu “Razvoj pčelarstva”, saopćeno je iz tog instituta.

Najavljeni učesnici su pčelari, proizvođači, predstavnici udruženja te stručnjaci koji brinu o zdravlju pčela, kvalitetu pčelinjih proizvoda i zdravlju ljudi.

Skup je podržalo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.

Povodom ovog događaja, Institut za zdravlje i sigurnost hrane objavljuje online priručnik “Dobre pčelarske prakse” koji tretira pravilno postupanje u pčelarskoj proizvodnji, preradi pčelinjih proizvoda, higijeni hrane, rukovanju pčelinjim proizvodima i organskom pčelarstvu. Brošura je na internet prezentaciji Instituta, na web adresi inz.ba.

Taj priručnik na dvadesetak stranica izrađen je u projektu FARMA (Fostering agricultural markets activity – Poticanje aktivnosti na poljoprivrednim tržištima) u organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj, Vlade Sjedinjenih Američkih Država te Vlade Kraljevine Švedske i Švedske međunarodne razvojne agencije SIDA.

Prema najavi, predavači na seminaru bit će: doktor veterinarske medicine Benijamir Haurdić koji će govoriti o temi „Dobra higijenska i dobra pčelarska praksa“, prof. dr. Behija Dukić o temi “Klimatske promjene i bolesti pčela, dr.sc. veterinarske medicine Violeta Santrač čija je tema „Vitalnost u odnosu na učešće patogena u pčelinjoj zajednici i dijagnostička potreba“ te prof.dr. Midhat Jašić koji će izlagati o temi „Apiterapijska svojstva pčelinjih proizvoda“.