KS

Sindikat: Omogućiti komunalnim preduzećima zadržavanje potrebnog broja radnika

sindikat komunalne privrede ks (1)

Naglašeno je da komunalna preduzeća ne traže zapošljavanje novih radnika, već da problem predstavlja nemogućnost zadržavanja sadašnjih NK i KV radnika na terenu

Sindikat komunalne privrede KS danas je zatražio održavanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo kako ne bio doveden u pitanje rad komunalnih preduzeća i pružanje komunalnih usluga građanima Kantona.

Istaknuto je da je Skupština KS zaključkom od 28. septembra 2020. uvela moratorij na zaopšljavanje u javnim preduzećina i javnim ustanovama, zbog čega bi bez posla moglo ostati oko 10 posto radnika komunalnih preduzeća.

Predsjednik Sindikata radnika komunalne privrede KS Ramiz Gušo pojasnio je na pres-konferenciji u Sarajevu da su od zaključka izuzeti obrazovni i zdravstveni sistem, te policija, ali ne i komunalna preduzeća.

Naglašeno je da komunalna preduzeća ne traže zapošljavanje novih radnika, već da problem predstavlja nemogućnost zadržavanja sadašnjih NK i KV radnika na terenu koji su već angažovani po ugovorima na određeno vijeme, a koji sada ne mogu biti produženi.

Radi se o 450 do 500 radnika koji bi do kraja godine mogli ostati bez posla, a njihova preduzeća bez kapaciteta za normalan rad.

Sindikat je najavio da će krenuti u organizaciju štrajka jer je spomenutim zaključkom dovedeno u pitanje funkcionisanje komunlanih preduzeća i egzistencija radnika.