Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Singapur najbolja zemlja za strance, Češka zabilježila najveći pomak

singapore

Singapur, mala ostrvska država na samom vrhu Malajskog poluostrva, drugi put zaredom proglašena je najboljom zemljom za strance.

Kako piše dnevni list “StraitsTimes” iz Singapura, pozivajući se na istraživanje HSBC-a provedenog ove godine, Singapur je drugu godinu zaredom najidealnija zemlja za strance, a tu titulu je dobila između 190 zemalja.

Istraživanje je obuhvatilo 27 hiljada ispitanika, odnosno stranih radnika u 190 zemalja koji rade u sektorima financija, informacionih tehnologija i inžinjeringa. Rezultati istraživanja pokazali su da je Singapur idealna zemlja za strance kada je u pitanju posao, kvalitet života i obrazovanje djece.

Među 533 strana radnika u Singapuru, koliko ih je bilo uključeno u anketu, 62 posto njih je dalo pozitivne odgovore po pitanju zarade u ovoj zemlji, a 66 njih je bilo zadovoljno kvalitetom života.

Dok je globalna prosječna plata na godišnjem 97.000 dolara, u Singapuru je ovaj prosjek 189.000. Također, najmanje 84 posto ispitanika u Singapuru kazali su kako se u ovoj zemlji sigurnije osjećaju nego u nekoj drugoj zemlji.

Na listi najboljih zemalja za strance Singapur prate Novi Zeland, Kanada, Češka i Švičarska. Češka je zabilježila najveći skok na listi, sa 18. njesta prošle godine stigla je na 4. mjesto ovogodišnje liste najboljih zemalja za život stranaca.