slab urod

Skače cijena i maslinovog ulja, litar bi mogao koštati čak 35 maraka

Primošten Burnji: Uljare za preradu maslinovoga ulja još uvijek imaju pune ruke posla
29.11.2020., Primosten Burnji - Zbog dobroga uroda maslina u vecem dijelu Dalmacije, uljare za preradu maslinovoga ulja jos uvijek rade i imaju pune ruke posla. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Situacija, kako je kazao Zoran Raič, predsjednik Udruge Hercegovački plodovi Mediterana, nije mnogo loša, ali nije ni najbolja

Visoke temperature ovog ljeta utjecale su na to da prinos maslina u Hercegovini ove godine bude skoro i više nego prepolovljen u odnosu na godine prije, javlja Večernji list.

Situacija, kako je kazao Zoran Raič, predsjednik Udruge Hercegovački plodovi Mediterana, nije mnogo loša, ali nije ni najbolja.

– Urod maslina kod naših kooperanata je prepolovljen ove godine. Razlog je visoka temperatura u fazi cvjetanja masline, zbog čega se ona nije oplodila koliko je trebala, odbacila je dosta cvijeta i zbog toga je bilo dosta manje ploda, kazao je Raič.

S obzirom na to da je manje maslina, manje će biti i maslinovog ulja, dodaje Raič te kaže kako će i cijena ulja najvjerovatnije rasti.

– Tako će, sa sadašnjih oko 25 KM, cijena ulja porasti na oko 30 KM po litri, kazao je Raič te istaknuo kako su količine koje se proizvedu ovdje nedovoljne i za domaću potrošnju i kako maslinovo ulje ne izvoze.

Međutim, Raič očekuje da bi za pet-šest godina stanje moglo biti bolje.

– Maslina se širi, dosta je popularna i sve više ljudi se odlučuje za njen uzgoj. Zbog toga za pet-šest godina očekujemo da ćemo imati dosta više i maslina i maslinovog ulja, zaključio je Raič.