Biznis

Kriza

Skoro 30 posto EU stanovnika ne može priuštiti godišnji odmor

03/08/2021

Analiza je također pokazala da sedam miliona Talijana nije u mogućnosti priuštiti godišnji odmor, 4,7 miliona Španaca, 4,3 miliona Nijemaca i 3,6 miliona francuskih radnika

Oko 28 posto ljudi koji žive u Evropskoj uniji ne mogu da priušte sedmicu dana odmora, pokazalo je istraživanje koje je objavila Evropska konfederacija sindikata.

Za one čiji su prihodi blizu ili ispod praga siromaštva – uključujući milione slabo plaćenih radnika, penzionera i nezaposlenih – taj je udio čak 59,5 posto, pokazalo je istraživanje.

– Iako je u posljednjoj deceniji mogućnost odlaska na odmor porasla, većina porodica s niskim primanjima i dalje to ne može priuštiti – saopćila je Evropska konfederacija sindikata u analizi koja se temelji na podacima službene statističke agencije Eurostat.

Stanovnici Grčke čiji su prihodi ispod praga siromaštva najlošije stoje od svih EU zemalja gdje njih 88,9 posto ne mogu priuštiti godišnji odmor. Nakon njih slijede Rumunija sa 86,8 posto, Hrvatska s 84,7 posto i Kipar sa 79,2 posto.

Analiza je također pokazala da sedam miliona Talijana nije u mogućnosti priuštiti godišnji odmor, 4,7 miliona Španaca, 4,3 miliona Nijemaca i 3,6 miliona francuskih radnika.

Zamjenica generalnog sekretara Evropske konfedarije sindikata, Esther Lynch, rekla je da odmori ne bi trebali biti luksuz za rijetke.

– Direktivu EU-a o odgovarajućim minimalnim plaćama potrebno je ojačati kako bi se osiguralo da plaće nikada ne budu tako niske – rekla je Lynch.

Konfederacija je istakla da je nejednakost između onih sa slabijim prihodima i onih iznad tog praga porasla u 16 država članica u posljednjih deset godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.