Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Slijedi najveći pad proizvodnje nafte u zadnjih 25 godina

11/09/2015

Pad cijena nafte, nakon odluke Saudijske Arabije da zaštiti svoj tržišni udio, odrazit će se na proizvođače poput onih u SAD koji vade naftu iz škriljaca.

Zbog toga će naredne godine uslijediti najveći pad proizvodnje u posljednjih gotovo četvrt vijeka, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Pojeftinjenje nafte je, takođe, uticalo na potrošače, pa bi tako rast tražnje nafte u ovoj godini trebalo da dostigne najviši nivo za posljednjih pet godina, navodi se u mjesečnom izvještaju IEA, a prenosi agencija France Press.

Tržište nafte je u proteklih godinu i po dana bilo pod uticajem odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), predvođene Saudijskom Arabijom, da sačuva svoj uticaj i suprotstavi se proizvođačima nafte iz škriljaca, koji bi smanjenjem zavisnosti SAD od uvozne nafte, mogli da promjene globalnu dinamiku.

Visoke cijene nafte od preko 100 dolara za barel u 2013. godini omogućile su američkim proizvođačima iz škriljaca da primjene skupe tehnologije za eksploataciju nedostupne nafte, što je omogućilo povećanje zaliha u SAD, koja je najveći svjetski potrošač nafte.

Međutim, budući da su Saudijska Arabija i partneri iz OPEC-a odbili da smanje proizvodnju, cijene sirove nafte su pale sa preko 100 dolara za barel na najniži nivo za posljednjih šest godina.

Naftna industrija, prema tvrdnjama IEA, počinje međutim da reaguje na niže cijene nafte kroz smanjenje proizvodnje.

“Američka proizvodnja nafte će vjerovatno podnijeti teret pada cijena. Posle rekordnog rasta proizvodnje od 1,7 miliona barela dnevno u 2014. godini, najnoviji pad cijena će vjerovatno spriječiti nastavak rasta proizvodnje u SAD”, zaključuje se u izvještaju, prenosi Tanjug.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.