Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Finska vlada će povećanjem poreza za bogate od 1% zbrinuti izbjeglice

maxresdefault

Finska vlada u četvrtak je predložila povećanje poreza na dobit za ljude s najvećih prihodima i plaćama kako bi platila zbrinjavanje izbjeglice čiji bi se priljev ove godine mogao udeseterostručiti, javlja tamošnje ministarstvo financija.

Ministar financija Alexander Stubb kaže da bi se porez na kapitalnu dobit trebao povećati za 1 posto, a granica za takozvani “porez solidarnosti” temeljen na godišnjem dohotku spustiti s 90 na 72,300 eura.

“Ovo će pomoći pokrivanju većih imigracijskih troškova za koje procjenjujemo da će ove godine iznositi 114 miliona eura,” rekao je ministar.

Finska je prošle sedmice procijenila da unutar njenih granica azil namjerava potražiti 30.000 ljudi, prošle godine je zatraženo 3.600 azila.

Ministri bez sedmične plaće, zastupnici na neplaćenom godišnjem

Finci su već neko vrijeme suočeni s poraznim gospodarskim i ekonomskim pokazateljima, zbog čega ponajviše trpe siromašni i srednja klasa, piše Reuters. Kako bi odobrovoljila građane za uvođenje mjera, vlada je najavila da će zastupnici biti prisiljeni na jednu sedmicu neplaćenog godišnjeg, a ministri na neisplatu jedne sedmične plaće.

Vlada je početkom sedmice predstavila i reforme na tržištu rada koje uključuju smanjenje broja praznika, što je izazvalo neprijateljske reakcije sindikata i tvrdnje da vlasti odustaje od tradicionalne politike traženja konsenzusa.

Finski BDP pada četvrtu godinu zaredom zbog slabe potražnje na ruskim i europskim tržištima, i problema u glavnim izvoznim industrijama.