Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sljedeće godine gotov autoput Gradiška – Banja Luka – Doboj

izgradnja-autoputa-rs

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da se izgradnja drugog dijela auto-puta “9. januar” na dionici Banjaluka – Prnjavor, dugog 35,3 kilometra, odvija planiranom dinamikom.

Prema njegovim riječima, izgradnja dionice čija je vrijednost 160 miliona eura trebalo bi da bude završena do kraja sljedeće godine.

“Dionica će činiti cjelinu auto-puta `9. januar` koja će vezati auto-put Gradiška – Banjaluka, što će predstavljati početak mreže auto-puteva planiranih kroz Republiku Srpsku. Cijela dionica trebalo bi da ima oko 72 kilometra od Johovca do Mahovljana, a dio Gradiška – Banjaluka ima 40-tak kilometara, te ćemo imati oko 110 kilometara auto-puta, ali se tu nećemo zaustaviti”, naglasio je Trninić.

On je pojasnio da su odmakli i razgovori o izgradnji dionice auto-puta prema Prijedoru, Mahovljanima i Bijeljini, a vode se i razgovori o Koridoru “Vc”.

“U doglednom periodu Republika Srpska trebalo bi da ima više do 400 kilometara auto-puta”, poručio je Trninić.

Ministar je istakao da izgradnju auto-puta prati i izgradnja značajnih objekata, kao što su most na Vrbasu dužine 390 metara na početku dionice, nadvožnjak u Laktašima, vijadukt u Mahovljanima, kao i nekih manjih objekata.

On je nakon obilaska gradilišta novinarima u Laktašima rekao da u prilog gradnji idu i povoljni vremenski uslovi, te su završeni grubi radovi i ide se ka završnoj fazi postavljanja opreme i asfaltiranje.

“Na ovoj dionici probijeno je više od 90 odsto zemljanih radova. Na dva-tri mjesta ovi radovi su ostavljeni do proljeća zbog mogućnosti klizišta”, pojasnio je ministar.

Direktor Javnog preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da su na izgradnji ove dionice završeni glavni betonski objekti na nosivoj konstrukciji, podkonstrukciji i nosivoj kolovoznoj konstrukciji, što znači da se u zimu ulazi sa izgrađenom konstrukcijom i ostaje da se izgradi prateća oprema objekata, odnosno galanterija uključujući odbojne ograde, hidroizolaciju i kolovozne slojeve asfalta.

On je dodao da će ti radovi zavisiti od vremenskih uslova.

“Osim tri velika objekta imamo i objekat u Puraćima. Rade se i 52 manja objekta kao što su nadvožnjaci i podvožnjaci”, dodao je Topić.

Dionica Doboj – Prnjavor duga 36,6 kilometara otvorena je 11. septembra ove godine. Kompletan auto-put Banjaluka – Doboj trebalo bi da bude završen iduće godine i povezan sa auto-putem Banjaluka – Gradiška. Vrijednost investicije iznosi 340 miliona eura, a novac je obezbijeđen putem kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Radove na obje dionice auto-puta Banjaluka – Doboj izvodi konzorcijum koji čine “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja