Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Slovenija Agrokoru zaplijenila dionice Mercatora vrijedne 140 miliona eura

Agrokor znak

AVK je oduzeo Agrokoru 69,57 posto udjela u Mercatoru kao sredstvo osiguranja za plaćanje kazne od 53,9 miliona eura.

Fortenova grupa, bivši Agrokor, izvijestila je da je slovenska regulatorna agencija AVK Agrokoru privremeno oduzela dionice Mercatora vrijedne 140 miliona eura zbog kazne od 53,9 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

U priopćenju, Fortenova grupa smatra da je privremeno oduzimanje dionica od strane AVK-a neutemeljeno te oduzimanje privatnog vlasništva, i to prema zakonu koji se primjenjuje na prometne prekršaje, kao i da je previsoka kazna zbog neprijavljivanja koncentracije.

AVK je oduzeo Agrokoru 69,57 posto udjela u Mercatoru kao sredstvo osiguranja za plaćanje kazne od 53,9 miliona eura.

Privremena mjera oduzimanja dionica temelji se na “nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni” od 53,9 miliona eura, navodi Fortenova grupa, koja je bez presedana u AVK-ovoj praksi.

AVK je zbog neprijavljivanja koncentracije kompanija Agrokor AG i Ardeya Global Ltd. u rujnu ove godine kaznio Agrokor s 53,9 miliona eura, na što se Agrokor žalio.

Prema obrazloženju AVK-a, koncentracijom je Agrokor stekao 100 posto udjela u tvrtki koja je vlasnik slovenske tvrtke Costella d.o.o. te je sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja u Sloveniji morao prijaviti koncentraciju 30 dana od potpisivanja ugovora o preuzimanju.

S obzirom da prijava nije podnesena, AVK je pokrenuo postupak ocjene koncentracije po službenoj dužnosti.

Agrokor takvu odluku AVK-a smatra potpuno neutemeljenom uz obrazloženje da je sve odluke vezane uz akviziciju donio i proveo Ivica Todorić, bez znanja ili sudjelovanja bilo kojeg drugog člana tadašnje Agrokorove uprave.

Izvanredni povjerenik Agrokora i glavni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško, izjavio je da odluka AVK-a “gruba i namjerna zlouporaba zakona”.

“Rješenje AVK-a je doneseno samo kako bi poslužilo za oduzimanje i otimanje dionica Mercatora i kako bi na taj način neizravno usporilo, odnosno spriječilo prijenos imovine Mercatora iz Agrokora na Fortenova grupu”, rekao je izvanredni povjerenik Agrokora i glavni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Smatra da je AVK-ova odluka “samo priprema terena za oduzimanje privatnog vlasništva na temelju ‘prometnog’ zakona”.

Tvrde i da je oduzimanje dionica Mercatora samo po sebi također uvelike nerazmjerno kazni od 53,9 miliona eura, budući da je vrijednost oduzetih dionica procijenjena na više od 140 miliona eura.

Fortenova smatra da je privremena mjera oduzimanja dionica Mercatora donesena na temelju zakona o prometnim prekršajima koje su počinili stranci.

Slovenski zakon o prekršajima koji je u ovome slučaju primijenjen radi oduzimanja dionica, načelno predviđa mogućnost da se strancu koji primjerice prebrzo vozi privremeno zaplijeni vozačka dozvola ili automobil dok ne plati kaznu, zbog opasnosti od bijega.

Fortenova ističe da je riječ o valjano postojećem stranom pravnom subjektu koji ne može pobjeći niti se može skrivati.

“Oduzimanje Agrokorovih dionica Mercatora provedeno je bez odluke suda i temeljem zakona koji se primjenjuje u pravilu na prometne prekršaje, što čini Sloveniju izrazito nesigurnom za strane investitore”, poručuju iz Fortenove.