Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Program sufinansiranja

Služba za zapošljavanje KS: Mogućnost da otvore vlastiti obrt dobilo 27 osoba

FNA_118600

Javni poziv za taj program, kako je kazao direktor Službe za zapošljavanje KS Nermin Pećanac, objavljen je 21. decembra prošle godine , a predviđeno je zapošljavanje ukupno 50 osoba iz ovih kategorija, sa biroa, za šta je Služba osigurala 580.000 KM

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo predstavila je danas Program sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca i 27 osoba koje su uspješno aplicirale na ovaj program.

Javni poziv za taj program, kako je kazao direktor Službe za zapošljavanje KS Nermin Pećanac, objavljen je 21. decembra prošle godine , a predviđeno je zapošljavanje ukupno 50 osoba iz ovih kategorija, sa biroa, za šta je Služba osigurala 580.000 KM. Dodao je da ovo predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje Služba provodi na osnovu realizacije objavljenih devet programa.

-Za današnju listu aplikanata, njih 27, finansijski troškovi iznose 313.200 KM, a sredstva će se refundirati na mjesečnom nivou u iznosu od po 800 KM za uplatu zakonom propisanih doprinosa i dio za platu, te po 2.000 KM kao inicijalni početni kapital – dodao je Pećanac.

Podsjetio je da je na osnovu devet objavljenih programa podsticaja zapošljavanja, a na osnovu zaključaka Vlade KS, Služba dosad za prvu grupu od pet programa potpisala ugovore sa 238 poslodavaca u vrijednosti od oko 5,5 miliona KM za zaposlenje 645 osoba.

Predsjednik Upravnog odbora Službe za zapošljavanje KS Edin Hodžić podsjetio je da ukupna sredstva za zapošljavanje u 2019. godini osigurana od Službe za zapošljavanje iznose 17,2 miliona KM na osnovu kojih će priliku za zaposlenje dobiti 2.842 nezaposlene osobe. U narednom periodu, kako je dodao, očekuje se i potpisivanje ugovora po preostalim programima, a nakon usvajanja listi od Vlade KS.

Uime uspjašnih aplikanata obratio se Mirzet Hodžić koji je naveo da je bio u različitim poslovima, ali da se teško snaći bez početnog kapitala i nešto otvoriti. U njegovom biznis planu su električne peći za žar za ugostiteljske objekte.