Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos posljedicama pandemije

Smanjen broj bankrota firmi i Njemačkoj

njemacka korona

Najviše zahtjeva za stečaj prijavile su firme iz trgovinskog sektora (1.485), zatim iz građevinarstva (1.262) te iz hotelijerstva (1.004)

Uprkos recesiji koja je nastala kao posljedica pandemije COVID-19, u Njemačkoj je u prvoj polovici ove godine manje firmi podnijelo zahtjeve za bonkrotiranje nego li je to bio slučaj u prvoj polovici prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zavod za statistiku Njemačke (Destatis) objavio je izvještaj u kojem se navodi kako je u prvih šest mjeseci godine stečajni postupak pokrenut u 9.006 firmi u toj zemlji, što je za 6,2 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Najviše zahtjeva za stečaj prijavile su firme iz trgovinskog sektora (1.485), zatim iz građevinarstva (1.262) te iz hotelijerstva (1.004).

U izvještaju se navodi da je i u augustu ove godine za 38,9 posto smanjen broj bankrota firmi u Njemačkoj.

Jedan od razloga zbog kojeg je došlo do smanjenja broja stečajnih postupaka u Njemačkoj je i privremeno prolongiranje tih procesa, a što je bila jedna od mjera njemačke vlade u borbi s posljedicama pandemije COVID-19.

Zakon u Njemačkoj nalaže da firma podnese zahtjev za stečaju u roku od tri sedmice nakon što ne izrši svoje poreske i druge obaveze, a ta zakonska odredba je suspendirana do kraja godine.