Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snažan rast dolara

dolari-sto25

Dolar je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice snažno porastao, a prema euru čak tri odsto jer se u SAD-u očekuje povećanje kamatnih stopa, dok će u eurozoni cijena novca vjerovatno još dugo ostati rekordno niska.

Kurs eura potonuo je ove sedmice prema američkoj valuti tri odsto, na 1,083 USD, najniži nivo od kraja maja.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena porasla 1,1 odsto, na 124,05 JPY.

Euro je oslabio prema jenu 1,9 odsto, na 134,35 JPY, prenosi SEEbiz.

[pull_quote_right]Ulagačima je sedmicama u fokusu bila neizvjesnost hoće li Grčka postići dogovor s kreditorima i izbjeći izlazak iz eurozone[/pull_quote_right]

Dolar je ojačao i prema većini ostalih valuta, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ove sedmice porastao oko dva odsto, što je njegov najveći sedmični skok od polovine maja.

Uspon dolara zahvaljuje se izjavi predsjednika američke centralne banke Janet Yellen da se američka privreda stabilno oporavlja, pa bi Federalne rezerev (Fed) do kraja godine mogle povećati ključne kamatne stope.

Ključne kamate Feda već se šest godina kreću na rekordno niskim nivoima od oko nula odsto, a izjava Yellen razuvjerila je one ulagače koji su špekulisali da Fed neće povećati cijenu novca u ovoj, nego tek u narednoj godini.

Zbog toga sada na tržištima više nije pitanje hoće li povećanje kamata uslijediti ove ili naredne godine, nego slijedi li taj potez Feda u septembru ili decembru.

Ulagačima je sedmicama u fokusu bila neizvjesnost hoće li Grčka postići dogovor s kreditorima i izbjeći izlazak iz eurozone. Sporazum je postignut u ponedjeljak, a, iako je zahvaljujući tome izbjegnuta veća kriza u eurozoni, euro je oslabio.

Posljedica je to skretanja pažnje ulagača s grčke krize na osnovne ekonomske pokazatelje, koji idu u prilog jačanju američke valute.

“Fokus je s Grčke, kao glavnog pokretača tržišta, preusmjeren na ciklus povećanja kamatnih stopa u SAD-u, pa dolar jača na osnovu toga. Od sada kurs eura slabi prije svega zato što dolar jača”, kaže Adam Cole iz RBC Capital Marketsa.

Britanska je funta skočila prema euru na najviši nivo u 7,5 godina, nakon što je guverner britanske centralne banke Bank of England (BoE) Mark Carney u četvrtak najjasnije dosad signalizovao vremenski okvir u kojem bi kamatne stope mogle biti povećane u Velikoj Britaniji.

On je poručio je da će odluka o tome biti predmet pažnje oko kraja godine.

Izjave iz Feda i BoE-a u vezi kamata u oštroj su suprotnosti s porukama iz Evropske centralne banke (ECB).

Na redovnoj mjesečnoj sjednici čelnici ECB-a odlučili su da zadrže rekordno niske kamate, a ponovili su i da će program kvantitativnog popuštanja, ukupno ‘težak’ više od bilion EUR, aprovoditi najmanje do septembra naredne godine.

Mnogi trgovci i valutni analitičari očekuju da će zbog različitih monetarnih politika koje se vode u SAD-u i eurozoni euro nastaviti da slabi.

Međutim, neki smatraju da je povećanje kamata u SAD-u već uglavnom uračunato u kurs toga valutnog para.