Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Socijalno poduzetništvo izlaz za nezaposlenost i siromaštvo (VIDEO)

29/03/2017

U okviru Sajma socijalnog poduzetništva “Sarađujmo, biznis je biznis”, koji je otvoren na “Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović“, deset komercijalnih preduzeća će imati ulogu mentora socijalnim preduzećima.

Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH), uz podršku agencije Boram, organizator je ovog sajma u okviru USAID projekta “Program održivosti civilnog društva u sektoru ljudska prava marginaliziranih grupa (CSSP)“

Direktorica FSU Ranka Ninković-Papić je kazala da je cilj sajma spajanje komercijalnih i socijalnih preduzeća, društveno odgovornih firmi koje su se odazvale i deset preduzeća koja u praktičnom smislu rade sa marginaliziranim grupama.

– Cilj je da se vidi kako mentori, društveno odgovorne firme, velike komercijalne kompanije mogu njima i savjetom ili na drugi način pomoći, kako oni mogu da uspostave saradnju – kazala je ona i dodala da se treba okrenuti socijalnom poduzetništvu jer je to izlaz za nezaposlenost i siromaštvo, posebno ugroženih kategorija.

Navela je da je 14 miliona ljudi u državama EU zaposleno kroz socijalno poduzetništvo, te da taj primjer govori da je budućnost u tome te stoga organizatori sajma zagovaraju i rade na stvaranju povoljnijeg okruženja da bi se u konačnici pomoglo onima koji su ugroženi.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović je rekao da ima firmi koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom i uspješne su. Stoga, on je mišljenja da treba izmijeniti zakon koji bi išao naruku socijalno ugroženim osobama te spustiti ingerencije na lokalni nivo kako bi bili operativniji i uspešniji.

Komercijalno-socijalno partnerstvo ogledat će se u podršci pripadnicima ugroženih grupa, upoznavanju njihovih sposobnosti i potreba, načina na koji su organizirali svoje djelatnosti, te u pružanju podrške njihovom radu na različite načine.

Na jednodnevnom sajmu učestvuju preduzeća organizirana u partnerstvo: Universal Design – Tingea, 3 Down – Clean Kakanj, TMP-Vispak, Apel Promet-Fiskus, Lotosice-Ami galerija, Transfer Print-Sprind, Patriot Bijeljina-Euro Asfalt, Proreha-Akova, Kaldrmica-Green Way, Funky Guerrilla-ICBL.

– Bit ovog mini sajma je da na neki način spojimo socijalno poduzetništvo s partnerima koji su više prisutni na tržištu, jači su. Spojili smo, naprimjer, Euro-asfalt koji je bh. gigant zajedno s firmom Patriot iz Bijeljine koja se bavi čišćenjem infrastruktura. Spojili smo industriju Akova s firmom Proreha – kazala je Samra Lučkin, direktorica Borama, suorganizatora sajma.

Kompanije koje učestvuju na ovom sajmu pokazuju društveno odgovorno ponašanje i daju veliki doprinos u ostvarivanju osnovnog prava pripadnika marginaliziranih grupa – prava na rad.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.