Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islamisti američkim oružjem uništavaju sirijske tenkove (VIDEO)

sirija_oruzje

Od početka ofanzive na Hamu 21. marta više sirijskih pobunjeničkih frakcija, među kojima su Ahrar al-Sham, Tahrir al-Sham i druge frakcije, zauzele su više sela koja su kontrolirale snage režima Bashara al-Assada, uključujući selo Al-Sukhur, zauzeto u utorak, prenosi AJB.

U snimku borbi za Al-Sukhur, koji je objavila grupa Ahrar al-Sham, vidi se kako jedan pobunjenik upotrebljava protivtenkovski raketni sistem BGM-71 TOW za gađanje sirijskih tenkova u tom području.

BGM-71 TOW popularan je raketni sistem među sirijskim pobunjenicima, pogotovo otkad je američka vojska, uglavnom posredstvom programa Centralne obavještajne agencije, u saradnji sa Saudijskom Arabijom, provjerenoj Slobodnoj sirijskoj vojsci ranije dopremila to napredno oružje.

https://youtu.be/Ikwu-LpYsi0

Veliki dio američkog oružja promijenio je vlasnika tokom sirijskog sukoba.

Sistem BGM-71 TOW posebno je često upotrebljavala grupa Jaish al-Aza, pobunjenička frakcija u sjevernoj pokrajini Hami, koja, navodno, ima veze i s Ahrar al-Shamom i raznovrsnijom Slobodnom sirijskom vojskom.

https://youtu.be/_ySAuhZoEqo

Gotovo 40.000 ljudi, uglavnom žena i djece, raseljeno je tokom protekle sedmice zbog sukoba sjeverozapadno od grada Hame, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Od početka ofanzive pobunjenika prošle sedmice ljudi su pobjegli južno i zapadno prema gradu Hami i susjednim pokrajinama Homsu, Latakiji i Tartousu, navodi UN.