Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privreda u TK

“Solana” plasira dovoljno soli na tržište, “Dita” dodatno proizvodi za robne rezerve

dita-tuzla (1)

Tuzlanska sol u supermarketima širom države posljednjih dana je uz brašno, šećer i ulje najtraženiji proizvod

Kompanije u Tuzlanskom kantonu prate globalna svjetska kretanja uzrokovana pandemijom korona virusa ali, bar za sada, njihova proizvodnja teče po ranije definisanim planovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Najznačajniji izvoznik u Federaciji BiH, kompanija koja upošljava oko hiljadu radnika, Global-ispat koksna industrija Lukavac, prema riječima Mirsada Imamovića, predsjednika Sindikata, radi bez ikakvih smetnji.

“Smanjena je proizvodnja koksa, ali ne zbog nas, već zbog slabije potražnje na svjetskom tržištu. Također, ograničili smo rad Azotare, ali to je uobičajeno u slučajevima kada na lagerima imamo značajne zalihe gotovih proizvoda. Ostali proizvodni proces teče uobičajeno, radnicima je ostavljena mogućnost da eventualno koriste stari dio godišnjeg odmora, da uzmu plaćeno odsustvo u slučaju potrebe… Uglavnom nemamo nikakvih problema, a ukoliko stane GIKIL to je kraj proizvodnje i da nema novog pokretanja“, kaže Imamović.

Tuzlanska sol u supermarketima širom države posljednjih dana je uz brašno, šećer i ulje najtraženiji proizvod. U DD “Solana“ ističu kako nemamu problema sa proizvodnjom i plasmanom svojih proizvoda na tržište.

“U redovnom smo režimu proizvodnje. U nekim trenucima radimo pojačano, ali na to utiče zahtjev tržišta. Za sada nemamo nikakvih problema“, kazao nam je Damir Fejzić, inženjer u proizvodnom sektoru DD “Solana“ Tuzla.

Najvažniji pšroizvođač električne energije u FBiH, Termoelektrana Tuzla, radi bez problema, ali je rečeno kako je Elektroprivreda BiH prilagodila svoje poslovanje novonastaloj situaciji i djeluje u skladu s preporukama nadležnih organa.

Rudnici na području Tuzlanskog kantona koji su dio koncerna Elektroprivrede BiH rade punim kapacitetom, ali i traže maksimalnu podršku od svih nivoa vlasti. Dnevno se za potrebe Termoelektrane Tuzla proizvede oko 6.000 tona uglja.

U Fabrici deterdženata “Dita“, koja je u većinskom vlasništvu kompanije “Bingo“, rečeno je kako su posljednjih dana radili proizvode za robne rezerve, ustanove i bolnice, ali da se precizniji podaci mogu dobiti nakon pismenog upita.

Kada je riječ o privatnim privrednim subjektima, preduzeće Lafat iz Kalesije je obustavilo proizvodnju, a 350 radnika sa isplaćenim ličnim dohocima za mart poslali na mirovanje do kraja mjeseca. Neizvijesno je hoće li proizvodnja biti nastavljena od 1. aprila.