Biznis

Sparkasse Bank nastavila uspješno poslovati i u prvoj polovini 2016. godine

28/08/2016

Sparkasse Bank u prvoj polovini 2016. godine ostvarila je rast svih ključnih pokazatelja poslovanja, i u konačnici dobit od 13,4 miliona KM ili 35 posto više nego u istom periodu prošle godine, saopćeno je iz te banke.

Navode da je za prvih šest mjeseci plasirano 275 miliona novih kredita, čime je postignut rast ukupnih kredita od pet posto na iznos od 925 miliona KM, te je aktiva dosegla 1,2 milijarde KM.

Istovremeno, održan je visok nivo kvaliteta kreditnog portfolija i aktive, te adekvatnosti kapitala banke.

Dugogodišnji trend rasta štednje građana u Sparkasse Bank je nastavio i u prvoj polovini 2016. godini, te su ukupni depoziti s krajem juna iznosili više od 740 miliona KM.

Kapital banke je povećan za devet posto, a što je u skladu s dugogodišnjom poslovnom strategijom ove banke da ostvarene dobiti usmjerava u jačanje kapitalne baze. Upravo to, tvrde iz banke, omogućava Sparkasse Bank da iz godine u godinu ostvaruje natprosječne stope rasta kredita, odnosno kontinuirano pojačava svoju podršku privredi i građanima BiH.

Direktor Sparkasse Bank Sanel Kusturica kaže da bi, sudeći po rezultatima poslovanja u prvoj polovini godine, 2016. mogla biti jedna od najuspješnijih godina poslovanja do sada.

– Svi indikatori poslovanja u prvoj polovini 2016. godine, od kreditnog rasta koji je značajno veći nego tržišni, visokog nivoa zdravlja aktive i adekvatnosti kapitala, te u konačnici ostvarene dobiti, potvrđuju dugogodišnju poziciju Sparkasse Bank kao jedne od najstabilnijih, kreditno najaktivnijih, rastućih snaga na bankarskom tržištu – istakao je.

Osvrćući se na poslovno okruženje Kusturica je naveo da na makroekonomskom planu ima pozitivnih pomaka – od snažnijeg rasta neto izvoza stimulisanog rastom industrijske proizvodnje i privatne potrošnje, do ohrabrujućih kretanja na tržištu rada sa rastom broja zaposlenih od oko dva posto u 2016. godini.

U konačnici se za 2016. prognozira privredni rast od oko tri posto, čime BiH ima povoljnije prognoze od Eurozone, a i većine zemalja u regiji i Centralnoj i Istočnoj Evropi.

– Ako sagledamo makroekonomske prognoze, možemo reći da je trend pozitivan i da ima povoda za optimizam. Međutim da bi se ove prognoze ostvarile, i da bi efekti bili osjetni za privredu i građane u srednjeročnom i dugoročnom razdoblju, neophodna je politička stabilnost i brža dinamika provođenja strukturnih reformi – kazao je Kusturica.

Sparkasse Bank će, dodaje, sigurno nastaviti da doprinosi pozitivnim trendovima u bh. ekonomiji, kako je to činila i svih prethodnih godina.

– Naša podrška kvalitetnim projektima u privredi koji mogu stimulisati poslovni ciklus i zapošljavanje sigurno neće izostati, a u segmentu stanovništva ćemo nastaviti da pratimo potrebe naših klijenata najboljim finansijskim rješenjima. Ukratko, ostat ćemo stabilan i dugoročno orijentisan investitor u privredu, i pouzdan partner građanima BiH – naglašava.

Po pitanju konkretnih planova, prvi čovjek Sparkasse Bank kaže da će strateški fokus ostati na kvaliteti usluge prema klijentima, gdje banka želi ponuditi apsolutni maksimum.

Kusturica dodaje da prema istraživanjima međunarodnih agencija ICERTIAS i IMAS, Sparkasse Bank zauzima prvo mjesto po kvaliteti servisa poslovnim korisnicima, te zadovoljstvu klijenata srednjih i malih preduzeća u BiH.

Najavljuje ulaganja u elektronske servise, što će klijentima, pojašnjava, omogućiti korištenje najsavremenijih vidova finansijskog poslovanja. Uskoro će u većim gradskim centrima biti na raspolaganju 24-satne servisne zone s uređajima koji mogu zamijeniti cijeli niz šalterskih usluga, kao i unapređena verzija internet bankarstva, te novi online servisi na web stranici banke, saopćeno je iz Sparkasse Bank.

Komentari