razgovori o investicijama

Specijalni izaslanik Escobar posjetio Američku trgovačku komoru BiH

Escobar_ AmCham

Escobar je s predstavnicima AmCham BiH razgovarao na temu ekonomskog razvoja i prosperiteta Bosne i Hercegovine, te je stavljen naglasak na to da privreda i ekonomija ne poznaju nikakve podjele i da ovakva retorika uveliko šteti poslovnoj zajednici, zadržavanju trenutnih i privlačenju novih investicija u Bosnu i Hercegovinu

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena za zapadni Balkan Gabriel Escobar, zajedno s Ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom i predstavnicima Ambasade SAD-a u BiH, sastao se s članovima Upravnog odbora Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH).

Escobar je s predstavnicima AmCham BiH razgovarao na temu ekonomskog razvoja i prosperiteta Bosne i Hercegovine, te je stavljen naglasak na to da privreda i ekonomija ne poznaju nikakve podjele i da ovakva retorika uveliko šteti poslovnoj zajednici, zadržavanju trenutnih i privlačenju novih investicija u Bosnu i Hercegovinu.

Istaknuto je da privrednici traže prilike za saradnju, a segmenti mogućeg razvoja naše zemlje su raznoliki – od razvoja energetskog sektora, turizma, proizvodnje, pa do različitih uslužnih djelatnosti u kojima postoji potencijal za razvoj, kao i razvoj IT sektora koji je već u snažnom porastu, složili su se predstavnici poslovne zajednice.

Prvenstvno je važno staviti naglasak na unapređenje procesa, na usklađivanje i harmonizaciju zakona i strategija jer dosadašnji složeni administrativni procesi, birokratija, kao i različita opterećenja i nameti samo otežavaju mogućnost za inovacije i razvoj. U svemu tome je neophodno slušati glas poslovne zajednice jer je ona pokretač pozitivnih promjena koji ujedno treba da generiše posao i prihod za osnaživanje radne snage i bolje uslove rada za sve građane BiH, ali i da zaustavi odlazak radno sposobnog stanovništva iz zemlje.

Na sastanku je naglašeno da je korupcija u BiH jedan od gorućih problema, te da je potrebna pouzdana primjena vladavine prava i unapređenje svih procesa koji vode ka digitalnoj transformaciji.

Kolektivni rast bi trebao da bude rezultat zajedničkog djelovanja, te je Escobar naglasio da saradnja s regionalnim privrednim zajednicama je od velikog značaja kako bi se identifikovale mogućnosti i ohrabrili lideri da se fokusiraju na te mogućnosti i da urade više za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora na zapadnom Balkanu, saopćeno je iz AmCham BiH.