Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši američki predsjednik

Obama pozvao nacije da “djeluju odmah” u spašavanju otočnih zemalja

Obama je izjavio da su rasprave na klimatskoj konferenciji 2015. godine bile od ključnog značaja za postizanje Pariškog sporazuma, koji obavezuje zemlje da održe rast globalne temperature na “znatno manje” od dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa

Bivši američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak pozvao je učesnike klimatske konferencije UN-a u Glasgowu da se bave rizicima s kojima se otočne zemlje suočavaju od rastućeg nivoa mora.

Obama je izjavio da su rasprave na klimatskoj konferenciji 2015. godine bile od ključnog značaja za postizanje Pariškog sporazuma, koji obavezuje zemlje da održe rast globalne temperature na “znatno manje” od dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

– Oblikovao sam svoje iskustvo odrastajući na Havajima. Moramo djelovati odmah kako bi pomogli u borbi protiv klimatskih promjena – izjavio je Obama.

Ostali govornici na samitu COP26 kritikovali su Obamu zbog neuspjeha Sjedinjenih Država i ostalih zapadnih zemalja da ispune obećanje finansiranja borbe protiv klimatskih promjena od 100 milijardi dolara godišnje.

– Između ostalih, SAD su u bolnom zaostatku isplaćivanja svog iskrenog obavezivanja za borbu protiv klimatskih promjena. Sada se nama koji smo najranjiviji govori da se strpimo i da čekamo – izjavio je premijer Fidžija Frank Bainimarama.

– Razvijene zemlje su nas iznevjerile – kazao je Bainimarama, prenosi Reuters.