Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sprema se uništenje 2.700 automobila koja godinama leže u skladištima

Oduzeta vozila 333

Uprava za neizravno oporezivanje BiH uskoro će raspisati konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će vršiti uništenje motornih vozila koja su pravomoćnom sudskom odlukom oduzeta, koja su u carinskom upravnom postupku zaplijenjena i kojih su se vlasnici odrekli u korist države te koja ne ispunjavaju uvjete za stavljanje u slobodan promet, a stavljena su na raspolaganje UIO-u, piše Večernji list BiH.

U skladištima u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu trenutačno se nalazi više od 2.700 vozila, od kojih se pojedina tu nalaze već skoro dvije decenije.

– Radi se o vozilima koja ne mogu biti registrirana u BiH. Radi se i o onima koja su i devastirana s obzirom na broj godina, koja nisu u voznom stanju, odnosno stoje izložena najčešće i vremenskim nepogodama. S obzirom na to da se radi o velikom broju vozila i naravno da ta vozila nisu mogla biti u zatvorenim skladišnim prostorima, već se radi o otvorenim skladištima gdje su ta vozila i parkirana – kazao je za ATV Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a BiH.

Da se navrijeme razmišljalo o rješavanju problema, vozila su se mogla rasprodati i ranije. Umjesto toga, plaćao se zakup skladišta za vozila, i to oko 90 hiljada KM godišnje.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje kažu da su u više navrata od nadležnih tražili da što hitnije donesu odluku o tome što da se uradi s vozilima.

“Nažalost, nismo nailazili na sluh određenih struktura koje su trebale dati zeleno svjetlo za rješenje ovog problema. A suština je da se ništa nije moglo uraditi s ovim vozilima da ona postanu bh. roba”, istaknuo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, vozila koja su oduzeta nisu ispunjavala uvjete za uvoz u BiH, jer su bila starija od sedam godina. Ona su u trenutku bila u voznom stanju, dok su danas samo olupine u skladištima. Dijelovi s vozila su pokradeni, a i vremenski uvjeti su učinili svoje. Dio oduzetih automobila nalazi se i u Ministarstvima unutarnjih poslova Republike Srpske i Federacije. Najskoriji slučaj oduzimanja vozila dogodio se 2014. u akciji MUP-a RS pod nazivom “Falsifikat”. Tada je oduzeto nekoliko stotina vozila.

UIO je ranije donio upute o uništenju i ustupanju carinske robe kojim je propisan postupak uništenja pod carinskim nadzorom robe koja nije bh. roba, te je definirala način postupanja s pravomoćno oduzetim vozilima za koja su mjerodavna tijela naložila uništavanje ili koja ne ispunjavaju uvjete za prodaju u skladu s propisima za prodaju carinske robe, kako bi bio riješen problem pravomoćno oduzetih vozila.

Vozila koja ispunjavaju uvjete za stavljanje u slobodan promet izlažu prodaji u skladu s odlukom o prodaji carinske robe.

Takvih vozila nema puno i ona se prodaju. Međutim, najveći broj vozila nije mogao biti predmetom prodaje jer ne ispunjavaju uvjete za stavljanje u slobodan promet u skladu s propisima koji reguliraju tu oblast.