Biznis

Nebojša Šaranović

Srbijanski privrednik želi sada i udio Kraša kojeg mogu imati samo radnici

21/11/2019

Šaranović je u medijima pojasnio da nudi udjelničarima 130 hiljada kuna po udjelu u Kraš ESOP-u. To znači da po dionici nudi oko 869 kuna, što je puno manja cijena od one koja se može postići na burzi

Srbijanski privrednik Nebojša Šaranović, koji je na tržištu kapitala kupio 25,64 posto dionica firme, sada želi otkupiti udjele u Kraš ESOP-u koje mogu imati samo radnici.

Šaranović koji stoji iza kiparske firme Kappa Star Limited, u dionice Kraša uložio je 45 miliona eura, čime je stekao manjinski udjel od 25,64 posto. Pritom je dionicu konditorske tvrtke podigao s početnih oko 382 kune na konačnih 1050 kuna, navodi u četvrtak Večernji list, a prenosi Hina.

Ipak, nakon nekoliko sedmica na tržištu kapitala zamrla je trgovina dionicama pa je Šaranović, koji nije uspio u namjeri da u kratkom vremenu zavlada tvrtkom, smislio novu taktiku. U srijedu je, naime, firmi Kraš ESOP, koja okuplja zaposlenike firme koji posjeduju dionice, poslao ponudu za otkup vlastitih poslovnih udjela.

Međutim, Kraš ESOP, koji posluje kao društvo s ograničenom odgovornošću, nema vlastitih poslovnih udjela, odnosno trezorskih dionica. Ima ih Kraš d.d. i to pet posto od ukupnog broja izdanih dionica kompanije, ali sve dionice Kraš ESOP-a su u vlasništvu udjelničara u firmi.

Šaranović je u medijima pojasnio da nudi udjelničarima 130 hiljada kuna po udjelu u Kraš ESOP-u. To znači da po dionici nudi oko 869 kuna, što je puno manja cijena od one koja se može postići na burzi. Slična je prosječnoj cijeni po kojoj je Šaranović kupio dionice Kraša jer ih je u prosjeku plaćao po nešto više od 850 kuna.

Međutim, ni u tom slučaju on ne može steći udjele jer društveni ugovor Kraš ESOP-a zabranjuje da udjele posjeduje iko osim radnika Kraša. Tako je ponovno u situaciji da vlasništvo mora nastaviti stjecati na otvorenom tržištu, na kojem je promet u posljednje dvije sedmice potpuno usporio.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.