Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na dan državnosti

Izložba “Gradovi BiH u Zbirci fotografija i razglednica Historijskog arhiva”

historijski-arhiv-sarajevo

Predstavljene fotografije i razglednice su, prije svega, dokumentarne, jer se iz njih iščitava razvoj društva u specifičnoj vremenskoj epohi, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće,

Izložba “Gradovi Bosne i Hercegovine u Zbirci fotografija i razglednica Historijskog arhiva Sarajevo” koju je priredila Almira Alibašić-Fideler bit će otvorena 22. novembra u Brusa Bezistanu u organizaciji Historijskog arhiva Sarajevo povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH.

Fotografije su napravili pioniri razvoja fotografskog zanata u BiH, ljudi koji su, iako u službi određene politike koju je Austro-Ugarska tada provodila u Bosni i Hercegovini, ipak svojim radom pokazali ono najbolje što se tada dalo prikazati na fotografiji, bilježeći bosansko-hercegovačke gradove i čaršije u procesu njihove emancipacije iz jedne vremenske epohe u drugu.

Predstavljene fotografije i razglednice su, prije svega, dokumentarne, jer se iz njih iščitava razvoj društva u specifičnoj vremenskoj epohi, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, saopćeno je iz Historijskog arhiva Sarajevo.