Srebreničani u pogonima Alme Ras proizvode konfekciju za italijansko tržište

Alma Ras – Pogon

Alma Ras u Srebrenici posluje od 2006. godine. Od tadašnjih 15, dobrim radom, zalaganjima i kvalitetnom proizvodnjom, danas zapošljava 68 radnika, a planiraju proširenje pogona i nova zapošljavanja. Roba šivena u Srebrenici namijenjena je za izvoz na italijansko tržište.

Proizvodnja se planira mjesecima unaprijed tako da je mogućnost greške svedena na minimum. Savremene mašine na kojima se šije podešavaju se posebno svakom modelu pa je nemoguće da izostane kvalitet proizvoda. Rad po fazama kao sistem u proizvodnji veša pokazao se izuzetno uspješnim.

srebrenica-alma-ras 1

“Svaki proizvod je raščinjen na više faza, a svaka radnica šije po jednu fazu. Svaka faza imala je normu, odnosno broj komada koliko radnica mora da sašije. Odnedavno radimo grupne norme, sve radnice se brinu da u toj grupi imaju dovoljno sve”, objašnjava za Anadolu Agency (AA) Milijana Stanišić, vođa grupe.

Alma Ras u Srebrenici trenutno ima 10 žena koje su na tromjesečnoj edukaciji za šivače, tako da u pogonu površine 600 metara kvadratnih svakodnevno radi 68 radnika. Zajedničkim snagama na godišnjem nivou sašiju više od milion različitih komad veša i kupaćih kostima.

“Mi mjesečno sašijemo 90.000 komada kupaćih kostima. Godišnje zavisi, ali to je ogromna cifra komada koji se proizvedu u ovom pogonu”, kaže Stanišić.

Od samog otvaranja pogona Alma Ras u Srebrenici, zaposlena je Zijada Garaljević. Najkompetentnija je osoba za uočavanje razlika u proizvodnji veša prije deset godina i danas. Tadašnje neiskustvo zamijenjeno je profesionalnošću i sve kvalitetnijim finalnim proizvodom.

“Prošla sam sve faze, tipologiju šivenja i kao kontrolor i kao međufazni kontrolor i sad sam na poziciji vođe smjene. To pokazuje da 10 godina nije malo”, priča Garaljević.

Jedna od ključnih politika Alme Ras je briga o uposlenicima, zadovoljstvu radnika, ali i kupaca. Stoga ne čudi što se njihovi proizvodi izvoze van zemlje. Konkretno, veš sašiven u Srebrenici namijenjen je za italijansko tržište, a na njegovoj izradi brižljivo rade žene. Mnogima od njih je rad u ovom pogonu prvo radno iskustvo, starije kolege velika su podrška.

srebrenica-alma-ras 2

“Nisam imala radno iskustvo i nikakav dodir sa mašinama za šivenje, ali vremenom sam sve naučila. Važno je imati volju, trud i strpljenje”, kaže dvadesetogodišnja Melisa Jašarević.

S njom se slaže i Davorka Vojković, koja u Almi Ras radi pet godina.

“Zadovoljna sam uslovima rada i platom, a posebno mi je zadovoljstvo što radim žensko rublje”, ističe Vojković.

Okružen brojnijim kolegicama radi i mehaničar Ramiz Mustafić. On je zadužen za podešavanje mašina.

“Sve mašine koje su u pogonu i koje trebaju za izradu novog modela redamo u grupe, od prve do zadnje faze. Svaki model je različit i potrebno je nanovo podesiti mašine, za to sam ja zadužen. Ko izdrži rad sa 68 žena dobro je”, šali se Mustafić.

Veliki bh. brend Alma Ras, pored ovog ima još tri proizvodna pogona. Sa ciljem da podijele sa drugim potencijalnim investitorima pozitivne efekte otvaranja pogona baš u ovoj opštini, svoja iskustva desetogodišnjeg uspješnog rada u Srebrenici, rukovodioci Alme Ras predstaviće na prvoj Investiciono-razvojnoj konferenciji koja se danas i sutra održava u Srebrenici.