Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Irci analizirali: Naša šansa je u sporoj odbrani BiH

spahic

Irci stručnjaci su uoči prve utakmice baraža njihove reprezentacije u Zenici analizirali nedostatke i prednosti u igri reprezentacije Bosne i Hercegovine, napominjući kako je jedna od najvećih prijetnji koje dolaze iz bh. tima tehnička sposobnost nekoliko fudbalera i marljivost većine.

Kako prenosi Anadolu Agency (AA), stručnjaci uglednog irskog portala “The 42” su mišljenja da fudbalska selekcija BiH vrlo često “umrtvi igru” kako bi imala veći posjed lopte. Dodaju da u bh. timu postoji veliki broj igrača koji mnogo trče kako bi zadržali loptu u posjedu.

“Fudbaleri BiH rade strašno naporno da vrate loptu u posjed. Također, kao i Irska, Bosanci se nekada oslanjaju na duge lopte u svojoj igri”, navodi se u tekstu.

Dodaje se kako selektor Irske Martin O’Neill nikako ne smije zaboraviti na tehničke sposobnosti pojedinih fudbalera BiH napominjući da bh. reprezentativci konstantno vrše pritisak na protivnika na sredini terena.

“Reprezentacija Irske će morati probati da nametne igru visokog pritiska protiv BiH. Fudbaleri BiH čine sve da posjeduju loptu, navodeći protivnika da je izgubi. Momci u zelenim dresovima će morati biti pažljivi da ne pokleknu pod strašnim pritiskom fudbalera BiH, kao što se desilo Velsu”, ocjenjuju irski stručnjaci.

Napominju, također, da reprezentativci BiH nimalo ne oklijevaju da počine taktički prekršaj kada protivnik krene u kontranapad.

“BiH se ne razlikuje mnogo od Irske. Dok se mogu pohvaliti jednim ili dvojicom talentovanih igrača, kreativnim igračima kao što je Miralem Pjanić, u većini slučajeva riječ je o vrijednim pojedincima koji imaju namjera da zaustave druge ekipe da igraju, a ne da ih previše izazovu kreativnom igrom. Neće biti lako za momke u zelenim dresovima da razbiju Baždarevićev tim, iako se možda ukažu prilike kada BiH pokaže svoje nedostatke u brzini u odbrani”, navodi se u vrlo opsežnoj analizi.

Na kraju se napominje kako bi se reprezentacija Irske mogla plasirati na Evropsko prvenstvo u Francuskoj ako ponovi kvalitetne igre iz kvalifikacija.

Utakmica BiH – Irska igra se u petak (13. novembra) na stadionu “Bilino polje” u Zenici, dok je revanš tri dana kasnije u Dublinu. Oba meča počinju u 20:45 sati po srednjoevropskom vremenu, piše Anadolu Agency.