Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

SSSBiH: Neprihvatljivo prebacivanje odgovornosti na predsjednika Sindikata

28/06/2018

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH saopćio je da je “zgrožen” izjavom premijera Federacije BiH Fadila Novalića u kojoj, kako navode, priznaje da 100.000 radnika u Federaciji BiH ne prima topli obrok, a pri tome “nije uradio ništa da se pojačanim inspekcijskim nadzorom to spriječi i onemogući”.

– Pokušavajući obmanuti radnike i predložene zakone im predstaviti kao nešto što za njihovu dobrobit, premijer Novalić teret odgovornosti, bez ikakve opravdanosti, pokušava prebaciti na predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH i njegov potpis na Općem kolektivnom ugovoru za teritoriju FBiH. Potpis na OKU je stavljen tek nakon što je Glavni odbor SSSBiH prihvatio predloženi tekst i nije samovoljna odluka jednog pojedinca – navodi se u saopćenju.

Iz SSSBiH tvrde i da nije tačno da je njime ukinuta naknada za prijevoz. Ona je, ističu u saopćenju, ostavljena kao kategorija koja će se u finansijskom smislu definisati granskim kolektivnim ugovorima koji se potpisuju između poslodavca i granskog sindikata.

– Vlada Federacije BiH mora voditi računa o svim građanima FBiH, uključujući i sve radnike i poslodavce. Neodgovorno je javno konstatovati da postoje nepoštivanja zakona, a pri tome ne činiti ništa da se takva praksa prekine. S obzirom da je premijer svjestan da postoje poslodavci koji godinama radnike isplaćuju kroz topli obrok i naknadu za prijevoz s jedne strane, te oni koji uopće ne isplaćuju te naknade s druge strane, zvuči gotovo ironično izjava da institucije koje se, između ostalog, bave kontrolom naplate poreza odlično rade svoj posao – navodi se u saopćenju za javnost SSSBiH i poziva premijera Novalića da “preuzme odgovornost za novi udar na radnike u Federaciji BiH i prestane krivicu prebacivati na sindikat i Bajramovića”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.