Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stabilan rast prihoda od akciza na duhanske prerađevine

cigarete

U BiH je za osam mjeseci ove godine zabilježen visok i stabilan rast prihoda od akciza na duhanske prerađevine od 10,6 odsto, navodi se u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

U toku godine registrovane su snažne oscilacije u mjesečnoj naplati akcize, koje su se kretale od četiri do 22 odsto.

Pozitivni trendovi na tržištu domaćih cigareta, kao što su rast oporezive potrošnje i rast vrijednosti tržišta, donijeli su i znatno brži rast prihoda od domaćih akciza, koji su za osam mjeseci ove godine porasli za 16,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali sa silaznim trendom rasta.

[yuzo_related]

Prihodi od akciza na uvozne duhanske prerađevine su snažnije oscilirali, da bi se za period od osam mjeseci ove godine zadržali na 8,4 odsto sa uzlaznim trendom rasta.

Na tržištu cigareta u ovoj godini su nastavljeni pozitivni trendovi iz posljednjeg kvartala prošle godine, ali se za razliku od prošlogodišnje, u ovoj godini poslovna politika domaće duhanske industrije konačno premjestila sa rezanog duvana na proizvodnju cigareta.

Osim različitih marketinških strategija, domaće kompanije su značajno povećale plasmane.

Mjesečni rast potrošnje domaćih cigareta, mjeren brojem izdatih markica, u prvom kvartalu ove godine kretao se od 20 do 49 odsto, da bi se potom stabilizovao na nivou oko 20 odsto.

Trendovi u potrošnji uvezenih cigareta su znatno stabilniji, a rast je u samo prva tri mjeseca ove godine bio pozitivan.

Od početnog rasta od 8,6 odsto već u aprilu je zabilježen pad potrošnje, koji se održao do augusta, kada je zabilježen skromni rast od 0,7 odsto.

Zahvaljujući rastućem trendu potrošnje domaćih cigareta, ukupni trendovi u potrošnji su pozitivni.

Nakon početnog snažnog rasta potrošnje od 16,8 odsto od aprila ove godine, rast je daleko umjereniji i stabilniji i kretao se od 2,5 do 4,5 odsto.

Znatan pad potrošnje rezanog duhana donio je i pad učešća tog proizvoda u tržištu duvana u BiH sa 7,4 odsto, koliko je iznosio za osam mjeseci prošle godine, na svega 1,1 odsto u augustu ove godine.

Udio cigareta u ukupnom tržištu duvana se značajno povećao u ovoj godini, ne samo procentualno, već i nominalno, tako da je u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast od 60 odsto kada je riječ o domaćim cigaretama, odnosno 30 odsto kada su posrijedi cigarete iz uvoza.

Od aprila je nastupila stabilizacija, tako da se rast tržišta uvoznih cigareta kreće oko 12 odsto, a domaćih oko 30 odsto.