Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavod za statistiku

Stagnira broj zaposlenih u industriji RS-a

Industrijska proizvodnja

Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom bilježi rast broja zaposlenih od 8,9 posto, dok je u području prerađivačka industrija zabilježen pad od 0,7 posto

Broj zaposlenih u industriji u Republici Srpskoj u perioduu januar – juni ove godine ostao je nepromijenjen u odnosu na isti period lani, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom bilježi rast broja zaposlenih od 8,9 posto, dok je u području prerađivačka industrija zabilježen pad od 0,7 posto.

I u oblasti vađenje ruda i kamena za 5,4 posto je manje radnika.

Podaci statističara pokazuju da je broj zaposlenih u industriji u junu ove godine u RS minimalno rastao (0,1 posto) u odnosu na maj, u odnosu na isti mjesec lani manji je za 0,5 posto, dok je u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2018. ostao nepromijenjen.

Desezonirana industrijska proizvodnja u junu 2019. godine u RS u poređenju sa majem 2019. godine veća je za 1,8 posto.

U području vađenje ruda i kamena ostvaren je rast od 11,5 posto, u sektoru prerađivačka industrija povećanje je 2,1 posto, dok je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom zabilježen pad od 1,7 posto.