Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kongres

Standardizacija kvalitete meda i apiterapija, šanse za bh. pčelarstvo

pcele pcelar

Tokom panela o standardizaciji ocjene kvalitete pčelinjih proizvoda, o svom radu “Metode senzorske analize u kontroli kvalitet meda” govorila je doc. dr. Mojca Korošec sa Univerziteta u Ljubljani

U nastavku 4. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, koji je okupio eminentne stručnjake iz pčelarske zajednice, fokus je na standardizaciji kvaliteta meda i apiterapiji, saopćili su organizatori.

Analizirana su iskustva iz regije i svijeta, a razgovarano je i o perspektivama te izazovima bh. pčelarstva u razvoju dobrih praksi, nove proizvodnje i budućeg umrežavanja pčelarske zajednice.

– Kada smo 2016. godine, na inicijativu profesora doktora Midhata Jašića, u Tuzli organizovali prvi kongres o pčelarstvu, nadali smo se da će on prerasti u značajan kongres koji će biti prepoznat u BiH i regionu. Danas, gledajući u sve vas koji u velikom broju učestvujete u radu ovog 4. Kongresa, znam da smo u toj namjeri uspjeli – poručio je predsjednik Organizacionog odbora Muamer Mandra.

Tokom panela o standardizaciji ocjene kvalitete pčelinjih proizvoda, o svom radu “Metode senzorske analize u kontroli kvalitet meda” govorila je doc. dr. Mojca Korošec sa Univerziteta u Ljubljani.

– Treba istaknuti i pokazati da je velika razlika između kvalitetnog meda koji proizvode pčelari po svim standardima i propisima. Takav med treba i mora imati odgovarajuću cijenu i u tom procesu, moraju biti nagrađeni oni koji to rade stručno i koji vode računa o konzumentima – kazala je Korošec.

Učesnici Kongresa iz Bosne i Hercegovine pozdravljaju priliku za razmjenu znanja i edukacije te poručuju da će im ovogodišnji susreti i predavanja koristiti u razvoju biznisa i rastu proizvodnje.

– Dolazim iz firme EcoMedico, bavimo se preradom meda. Ovaj kongres smo prepoznali kao mogućnost da naučimo nešto direktno iz pčelarske prakse od pčelara praktičara i akademske zajednice. Naročito očekujemo nova saznanja u segmentu apiterapije – kazao je jedan od učesnika Adnan Čučuković.