kvalifikacija za ep

Zmajevi sutra čekaju ključnu utakmicu kada je baraž u pitanju

FNA_112787 (1)

Ono što trenutno nije opcija, a što bi se moglo desiti sutra kada će pasti odluka što se naše grupe baraža tiče, jeste da nam se pojave – Danci

Na bazi trenutnog poretka u Kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo poznata je većina sigurnih učesnika baraža koji će se igrati u martu iduće godine (bolnirane selekcije sigurne su u baražu).

Grupa A: Island, Bugarska/Israel/Rumunija*, Vels/Slovačka/Republika Irska/Sjeverna Irska**
Grupa B: Bosna i Hercegovina, Vels/Slovačka/Republika Irska/Sjeverna Irska**
Grupa C: Škotska, Norveška, Srbija, Bugarska/Izrael/Rumunija*
Grupa D: Georgia, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Bjelorusija.

*_Prema trenutnom poretku, žrijeb bi odlučivao koja bi reprezentacija Bugarska, Izrael ili Rumunija popunila Grupu C, a koje dvije bi išao u Grupu A.

**_Prema trenutnom poretku,žrijeb bi odlučivao koja bi reprezentacija Vels, Slovačka, Republika Irska ili Sjeverna Irska popunila Grupu A, a koje bi tri ostale s Bosnom i Hercegovinom u Grupi B.

>>>> Igraj večeras Garethe, Bosna je uz tebe!
Ono što trenutno nije opcija, a što bi se moglo desiti sutra kada će pasti odluka što se naše grupe baraža tiče, jeste da nam se pojave – Danci. Reprezentacija koja još uvijek nema poraz u kvalifikacijama. Jer, sutra u Dablinu, u okviru posljednjeg kola u Grupi D igraju Republika Irska i Danska. U slučaju bilo kakve pobjede Iraca, Danska se vraća u baraž, i to u našu grupu. Da stvar bude gora, Danska zbog plasmana u Ligi nacija ne bi bila žrijebana za popunu Grupe A, tako da bi oni bili siguran učesnik drugog polufinala našeg baraža.

Također, sigurno je i da s Velšanima ne bi igrali polufinale ako ostanu u našoj baražnoj grupi.

Jorgensen i Bola

Kada spomenemo reprezentaciju Danske, neizbježno je sjećanje na jednu od najbolnijih utakmica nogometne reprezentacije BiH. Navijači BiH svi se sjećaju dvoboja s Dancima u oktobru 2003. godine, kada smo ih dočekali na krcatom Koševu. Trebala nam je bilo kakva pobjeda da idemo direktno na Evropsko prvenstvo u Portugal. Završilo je 1:1. Jorgensen je tada “ohladio” Koševu u 12. minutu, a Bolić u 39. minutu vratio nadu da možemo u Portugal. Nažalost, do kraja utakmice ništa se promjenilo nije.

Švicarci i Portugalci

Švicarska sutra u istoj grupi u kojoj su Danci, igra protiv Gibraltara, i jasno je da će pobjedom potvrditi plasman na EP. Direktan plasman na EP večeras bi trebao potvrditi Portugal u utakmici protiv Luksemburga.

>>>>> Bilino polje nije skandiralo Ćiri, šta vam je ljudi…

Za sada imamo 16 sigurnih učesnika EURO-a 2020, to su Engleska, Češka, Ukrajina, Njemačka, Španija, Švedska, Poljska, Austrija, Francuska, Turska, Belgija, Rusija, Italija, Finska, Hrvatska i Holandija. Ostala su još četiri slobodan mjesta kroz kvalifikacije i četiri kroz baraž Lige nacija, gdje će šansu tražiti i naši Zmajevi.