Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Igraj večeras Garethe, Bosna je uz tebe!

bale pjanic (1)

Hodžić i društvo odradili su pošteno ono što se očekuje od svake prosječne reprezentacije koja želi na veliko takmičenje, a to je da pobijedi u utakmicama koje se moraju dobiti

Nogometna reprezentacija BiH završila je kvalifikacije za EP 2020 pobjedom u Lihtenštajnu. Kakva je, takva je, pobjeda je, prva gostujuća u hororu od kvalifikacija koji je iza nas. Makar i protiv nogometnih amatera, naša je. Ako ni zbog čega drugog, važna iz jednog razloga. Da se kola ne slome na igračima od kojih dobar dio njih niti je kriv niti dužan za debakl koji je doživio naš reprezentativni fudbal.

Jer, u suprotnom, da smo kojim slučajem zaribali i u Lihtenštajnu, danas bi stvarni krivci za debakl našeg reprezentativnog fudbala bili sakriveni u dimu uvreda i pogrda na račun igrača “koji su eto dobili priliku i pokazali koliko ne znaju”.

Hodžić i društvo odradili su pošteno ono što se očekuje od svake prosječne reprezentacije koja želi na veliko takmičenje, a to je da pobijedi u utakmicama koje se moraju dobiti. Utakmice u kojima realno očekuješ da možeš da pobijediš. Mi kvalifikacije nismo izgubili ni u Finskoj ni u Grčkoj, mi smo ove kvalifikacije, ako ćemo samo rezultatski gledati, izgubili na Bilinom polju nakon 2:0 protiv Grka, i u Jerevanu, protiv Armenije koja je završila iza nas na tabeli. Mada je razlog debakla puno dublje, u sistemu.

Ostao nam je baraž. A večeras bi možda mogli dobiti novu priliku. Protivnika u polufinalu koji spada u grupu onih koje bi morao i trebao da dobiješ, pogotovo na svom terenu, pa u finalu šta bude. I protivnika kojeg si, bez obzira na ispodprosječnu, pa čak i nekim momentima i užasnu igru, dva puta dobio. I to sa Robertom Prosinečkim na klupi. Sjevernu Irsku.

A, da bi smo dobili protivnika kojeg bi realno mogli preskočiti u polufinalu, pogotovo na svom terenu, treba nam pobjeda ili barem remi Garetha Balea i društva večeras. Jer, ukoliko Wales pobijedi Mađarsku, ide direktno na EP (bez obzira na rezultat duela Slovačka – Azerbejdžan), a time u našoj baražnoj grupi ostaju samo četiri tima. Slovaci, Irci, Sjeverni Irci i mi. Tako da bi polufinalni parovi bili BiH – Sjeverna Irska i Slovačka – Republika Irska.

Ukoliko Wales odigra neriješeno s Mađarima, a Slovačka očekivano dobije Azerbejdžan, i tada bi nam u polufinalu protivnici bili Sjeverni Irci, samo što bi drugo polufinale igrali Wales – Republika Irska.

Rezultati by SofaScore

U svim drugim opcijama, u kojima Mađari idu direktno na EP, UEFA će žrijebom odrediti koja će od četiri reprezentacije, Wales, Slovačka, Republika Irska ili Sjeverna Irska biti prebačena u baražnu grupu A Lige nacija, gdje nedostaju tri tima (dvije će reprezentacije biti dodane iz C Lige nacija). A, žrijebom se može desiti da ostanemo upravo bez Sjeverne Irske, i automatski za protivnika u polufinalu baraža dobije Republiku Irsku, reprezentaciju koja nas je već jednom nokautirala u baražu. I koju bi, ako ćemo realno, u ovom trenutku veoma teško dobili u jednoj utakmici.

Što se preostala dva moguća protivnika u finalu tiče, Walesa i Slovačke, nemamo lošiji skor. Slovaci su nas, istina, umalo nokautirali iz kvalifikacija za Brazil. Sjećate se duela na Bilinom polju, 0:1? Četiri smo puta igrali međusobno i tri puta dobili.

A, Velšani? Njih smo jednom u Zenici dobili, ali njima je to praktično bila nebitna utakmica. Utakmica za koju bi se moglo reći da im je poraz i odgovarao. Jer, bilo je to predposljednje kolo kvalifikacija, a u posljednjem im je kod kuće trebala pobjeda za plasman na EP. Napunili su stadion protiv – Andore! Protiv Velšana smo ukupno igrali četiri puta (dvije zvanične i dvije prijateljske). Dva puta smo dobili i dva puta remizirali. Od te četiri utakmice, tri puta smo igrali na njihovom terenu.

Kada se sve sabere i oduzme, večeras nam je najbitnije da Mađarska ne pobijedi, odnosno da se ne plasira na EP direktno. I tako pošalje Sjeverne Irce na Bilino polje.


Vrhunsku ponudu za današnje fudbalske mečeve pogledajte na meridianbet.ba. Osim top kvota, na raspolaganju su vam i brojne promocije, zahvaljujući kojima možete da dobijete bonus na uplatu. Meridianbet tako, između ostaloga, sa 10% bonusa časti igrače koji su novac deponovali Maestro i Mastercard karticama.