organizovani kriminal

FUP sprovodi akciju “Jumper”, među uhapšenim član NO GIKIL-a Ivan Vukšić

fup

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku

Uhapšene su tri osobe, u skolopu operativne akcije “Jumper”, zbog organizovanog kriminala, a u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kanona, u cilju realizacije Naredbe Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskg kantona i Kantonalnog Suda u Tuzli. Te aktivnosti su poduzete u sklopu višemjesečne istrage koju provodi to tužilaštvo, vezano na dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelom organizovani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz FUP-a.

Započeti su pretresi stambenih objekata na četiri lokacije na području općina Ljubuški, Posušja i Mostara, te su uhapšene tri osobe inicijala I.V. (1966.), M.P. (1977.) i I.B. (1976.) koji se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Kako javlja Žurnal.info, pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Ivana Vukšića. Vukšić je prije nešto više od dva mjeseca imenovan za člana Nadzornog odbora Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL).

Tada je ova kompanije ostala bez predstavnika državnog kapitala, a predsjedavanje odborom je povjereno Shristi Mittal. Shristi je kćerka vlasnika kompanije GSHL Pramod Mittala, GSHL je suvlasnik GIKIL-a. Pramod je također hapšen po nalogu Tužilaštva TK, da bi potom platio kauciju za izlazak iz pritvora. On je osumnjičen da jesudjelovalo u izvlačenju novca iz GIKIL-a na račune u Londonu, o čemu istragu vodi Tužilštvo TK.