Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanovnici BiH jedu skoro najmanje mesa u Evropi

meso

U BiH se po stanovniku godišnje na stolu nađe 33,9 kilograma mesa, što je skoro najmanje u Evropi.

Manje mesa se jede samo u Turskoj, 33,4. BiH se po konzumaciji mesa nalazi ispod svjetskog prosjeka koji je 42 kilograma godišnje po stanovniku, piše Večernji list.

Najveći potrošači mesa u Evropi su Austrija (106,4 kg), Luksemburg (98,8 kg), Portugal (90,3 kg) te Španija (93,1 kg). Ostale države kreću se u rasponu od 60 do 90 kilograma mesa godišnje po stanovniku.

U Srbiji se, prema podacima UN-ove organizacije, potroši 49,3 kg, Hrvatskoj 62, a Crnoj Gori čak 77,3 kg mesa godišnje.

Prema podacima iste organizacije, najviše mesa konzumiraju Australci, Novozelanđani i stanovnici Sjedinjenih Američkih Država.

Osim toga, čini se da potrošači u BiH još uglavnom traže takozvanu tvrdu kvalitetu, što zapravo znači samo osnovnu higijenu, ne brinući puno ni o porijeklu, a niti o načinu uzgoja, piše Večernji list.

Iako građani BiH tradicionalno najviše jedu govedinu i svinjetinu, potrošnja mesa peradi, a posebno piletine, udvostručila se u posljednjih pet godina, čemu je osnovni razlog cijena.

Pileće meso je obično najjeftinije meso koje se može naći i sve dok namirnice zadovoljavaju osnovnu kvalitetu, sanitarne i kriterije sigurnosti hrane, one će da pronađu kupca ukoliko je cijena adekvatna. Inače, u svijetu postoji ogromna potražnja za mesom.

Veliku medijsku prašinu posljednjih dana diglo je i saopštenje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je zauzela i objavila službeni stav prema konzumaciji mesa i zaključila kako mesne prerađevine uzrokuju karcinom. SZO je pojasnila da su komponente koje mesne prerađevine čine nezdravim zapravo konzervansi, pojačivači ukusa, dim i slično.

Za ljubitelje mesa dodatno opterećenje je, opet po pisanju medija, što meso staro više od deset godina koje se čuva kao robna rezerva umjesto na otpadu završava na tanjima građana BiH.