Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Štete od vremenskih nepogoda u agraru nemoguće nadoknaditi

susa1

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske (RS) tvrde da je nemoguće nadoknaditi štete nastale usljed suše.

-Posljedice vremenskih neprilika na proizvodnju u agrarnom sektoru nikada nije moguće u cjelini nadoknaditi intervencijom države, bez obzira na njenu ekonomsku moć – tvrde iz ovog resora Vlade RS-a.

Mjere koje je donijela Vlada RS-a, kako dodaju, imaju za cilj da se ublaži šteta, podstakne zasnivanje novog ciklusa proizvodnje i ulaže u kapitalne namjene, prije svega u navodnjavanje, čime će se smanjivati rizik u proizvodnji.

-Nije riječ o pokriću ili nadoknadi štete, jer je nju nemoguće nadoknaditi na taj način – navode iz entitetskog resornog ministarstva i dodaju da je od početka augusta ubrzana dinamika isplate podsticaja, a na račune poljoprivrednika uplaćeno je oko 11 miliona KM.

Isplaćeni su svi podsticaji iz 2016.godine i više od trećine podsticaja za ovu godinu. Do kraja augusta bit će isplaćeno još oko 10 miliona KM, čime će agrarni budžet od 60 miliona biti realizovan 50 posto, što se nikada ranije nije desilo do kraja augusta.

Vlada će, kako se dodaje u saopćenju, izdvojiti i dodatna sredstva od 10 miliona, od čega će pet miliona biti usmjereno za kapitalne investicije, prije svega za izgradnju sistema za navodnjavanje, a pet miliona za podršku jesenjoj sjetvi, odnosno zasnivanju novog ciklusa proizvodnje.

Povrtari u RS-a ogorčeni su jer od najavljenih 11 miliona KM pomoći iz budžeta za ublažavanje posljedica suše za njih nije predviđena nijedna marka.

Iz Udruženja voćara RS-a pozdravljaju brzu reakciju i set mjera Vlade kada je riječ o pomoći agrarnom sektoru i ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda, ali napominju da mjere u pogledu isplate podsticaja, povećanja količine regresiranog dizel-goriva i slično pomažu samo onim proizvođačima koji su ostvarili proizvodnju, a na osnovu nje i pravo na podsticajna sredstva.

Ukazuju da poljoprivredni proizvođači koji su pretrpjeli veliku štetu od kasnog proljećnog mraza i snijega, grada i suše, nemaju ni proizvodnju, niti novac da investiraju, da bi na osnovu toga ostvarili podsticaj koji bi im sada bio od pomoći.