Računari

Evo kako možete iskoristiti stari računar

16/08/2017

Računari žive dulže nego ikad. Potreba za njihovom nadogradnjom ili kupovinom potpuno novog računara manja je nego ikad, čemu svjedoče i prodajni rezultati.

Ipak, kad-tad stigne vrijeme za nešto novo, što ne znači da staru kantu treba odnijeti na odlagalište elektronskog otpada.

Zapravo, velika je vjerovatnost da računalo koje se mijenja i dalje radi besprijekorno – iako možda ima starije komponente u sebi.

Elektronika zna trajati mnogo više nego za što je predviđena, a dok na tržištu sasvim sigurno postoji nešto brže i bolje, uvijek je tu barem tračak osjećaja krivnje.

Ali, ako stari PC uistinu radi – moguće ga je iskoristiti na više različitih načina, koji će mu smisao postojanja osigurati još barem neko vrijeme.

1. Pretvorite ga u NAS ili kućni poslužitelj

Ko god ima uspostavljenu kućnu mrežu s više korisnika (dva ili više članova porodice), stari računar moguće je iskoristiti kao NAS ili pravi server. Stvari oko ovoga moraju biti dobro posložene i nije riječ tek o ubacivanju starog računara na mrežu i njegovom pokretanju, ali trud se itekako isplati.

Kako bi se osigurala što niža potrošnja, valja integrisane ventilatore postaviti u tihi režim rada, sniziti radni takt procesora ako je bio povišen te postaviti operativni sustav da se ne resetuje i ne gasi u nepredviđeno vrijeme, a da se istovremeno oslanja na tzv. low-power postavke.

Računar koje je tako postavljeno uglavnom valja ostaviti da radi svoj posao, što znači da na njega nakon postavljanja ne treba ostavljati vezane ni tastaturu, miš, ali ni monitor. Nakon inicijalnog postavljanja stvari, stari računar može tiho raditi u nekom uglu tek spojeno na mrežu i izvor napajanja.

Sa softverske strane priče, posebno valja razmisliti o posebnom izdanju OS-a koje će upravljati mrežnim stvarima bolje od klasičnog izdanja Windowsa, npr. Windows Home Server. Međutim, dok ta opcija košta, valja razmisliti i o alternativi poput FreeNAS.

2. Donirajte ga lokalnoj školi

Posebno u Hrvatskoj, brojne učionice sretne su i ako imaju prastare računare u više primjeraka, a kamoli nešto što je ranije služilo za kućno igranje, npr.

Nemojte da vam bude lijeno posjetiti ili kontaktirati kakvu lokalnu školu i pitati ih bi li im hardver starog računala bio od koristi. U najmanju ruku, mlade se može naučiti čemu služi koja komponenta te kako rastavljati i sastavljati kućni računar.

Ono na što valja računati u ovom slučaju jest maknuti sav nepotreban softver s računala i po mogućnosti instalirati varijante otvorenog koda, kako obrazovna (ili neka druga) institucija ne bi imala problema s licencama.

Malo koja organizacija će odbiti ovakvo što, a vi možete biti sretni što će stari PC i dalje poslužiti svrsi.

3. Eksperimentišite

Poželjeli ste isprobati hackintosh? Instalirati Linux? Bojali ste se rizika ili petljancije po particijama? Pa, uz prenamjenu starog računara na kojem možete vrtjeti kojejkakve eksperimente sve je moguće – i praktički bez ikakvih rizika. Posebno zgodna stvar u ovoj priči je to da će Linux bez većih problema podržavati stare konfiguracije.

Bacite oko na Ubuntu, kojeg mnogi iz Linux svijeta dižu u nebesa. Instalacija može biti jednostavnija od Windowsa, a tu je i pregršt softvera otvorenog koda koji samo čeka kada će ga netko isprobati.

Hackintosh, s druge strane, bi mogli cijeniti ljubitelji Applea. U suštini je riječ o omogućavanju pokretanja platforme MacOS na starom osobnom računaru. To traži mnogo truda, no opet – posrijedi je računar za “igranje” s ovakvim stvarima ako to poželite.

Ko zna, možda eksperimentisanjem otkrijete i da na novom računaru vrijedi probati testirane stvari.

4. Dajte računar mlađem članu šire porodice

Dobar dio nas ovo već radi. Stari računari fenomenalan su poligon za učenje koječega, a dok ne mogu vrtjeti najnovije i najmodernije igraće naslove uz vrhunske detalje prikaza – to uistinu i nije posebno bitno za najmlađe, zar ne?

Ono što u ovom slučaju valja imati na umu jest da ćete s poklonjenim računarom na taj način postati i glavno odredište za tehničku podršku – pa na to jednostavno treba biti spreman.

5. Za one kojima račun za struju nije bitan

Ko to želi, stari računar može u potpunosti posvetiti brojnim projektima koji koriste snagu umreženih računala za brojne procese. Folding@Home primjerice koristi računarne resurse širom svijeta kako bi proučavao proteinsko savijanje, jedan od ključnih elemenata za razumijevanje brojnih bolesti.

Na sličan način radi i SETI@Home, znanstveni eksperiment i projekt potrage za izvanzemaljskim signalima.

6. Iskoristite PC za old-school igranje

Povratak brojnih retro naslova u moderniziranom izdanju u punom je jeku, ali za one koji znaju i mogu uživati u prastarim igraćim naslovima, stari PC mogao bi biti idealno rješenje. Zašto ga ne bi pretvorili u posebnu “konzolu” namijenjenu samo starim igrama?

Štaviše, možete ići skroz retro pa instalirati i stare Windowse 98 pa pokretati DOS naslove. A ako se pitate gdje ih jeftino nabaviti? Odredište je jedno – Good Old Games. Probajte svakako i MAME, ako želite zaigrati naslove dostupne na starim konzolama.

S tim rečenim, nemojte ovako postavljen stroj spajati na internet radi brojnih sigurnosnih rizika. Ostavite ga nepovezanog.

7. Tihi stroj za dnevnu sobu?

Ko ima prostora i volje, a ne traži reprodukciju 4K video materijala, stari računar mogao bi biti od koristi i kao računar koje će tiho raditi svoj posao u kabinetu, spojeno na TV kao monitor.

Ovo je posebno zgodno ako se želi iskoristiti računar za igranje starih naslova, međutim valja ozbiljno razmisliti o zamjeni kućišta za nešto kompaktnije/tiše ili izvedbu u prostoru kojom neće skupljati prašinu i zauzimati previše prostora. Ako se ima vremena, moguće je računar složiti i na daskama/plastici da bude vrlo kompaktnih dimenzija – samo vodite računa da ima dovoljno ventilacije za hlađenje ako će biti smješteno u zatvorenom prostoru.

8. U krajnjoj liniji – prodajte ga na eBayu

Na eBayu i sličnim servisima (posebno na lokalnoj razini), uvijek neko traži računar – praktički neovisno o njegovoj starosti. Možda ga traže jer nemaju novca za novo, možda traže računar za eksperimentisanje iz gornje tačke, ili nešto treće. U konačnici nije posebno bitno – jer je moguće pružiti dalji život starom PC, a pritom i zaraditi nešto sitno.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.