Tehnološki gigant

Apple otvorio prvu prodavnicu u Indiji u pokušaju širenja tržišta

apple unsplash
Foto: Unsplash

Stotine obožavatelja iPhone-a stajalo je u redu oko radnje u otmjenom tržnom centru u finansijskoj prijestolnici Mumbaiju, a neki od njih čekali su preko noći ispred prodavnice

Apple je u utorak otvorio prvu maloprodajnu trgovinu u Indiji, naglašavajući sve veći fokus američkog tehnološkog giganta na ovu južnoazijsku državu kao ključno tržište prodaje i alternativno proizvodno središte za Kinu, navodi AFP.

Izvršni direktor Applea Tim Cook lično je otvorio vrata novootvorene prodavnice kako bi poželio dobrodošlicu kupcima dok je osoblje pozdravljalo goste.

Stotine obožavatelja iPhone-a stajalo je u redu oko radnje u otmjenom tržnom centru u finansijskoj prijestolnici Mumbaiju, a neki od njih čekali su preko noći ispred prodavnice.

Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji polaže sada nadu u državu od 1,4 milijarde ljudi, dom drugog najvećeg broja korisnika pametnih telefona na svijetu, nakon Kine, s drugom trgovinom koja će se otvoriti u glavnom gradu Delhiju u četvrtak.

Najveća svjetska kompanija u smislu tržišne vrijednosti također proširuje svoj proizvodni otisak u Indiji jer nastoji diverzificirati svoj lanac snabdijevanja daleko od velike ovisnosti o susjednoj Kini.

Apple je te prodavnice nazvao “velikim proširenjem” svog prisustva u Indiji u saopćenju u ponedeljak.

-Uzbuđeni smo što ćemo nastaviti graditi na našoj dugogodišnjoj istoriji – rekao je Cook u izjavi.

Apple je pokrenuo internetsku trgovinu u Indiji 2020. godine, ali do sada nije otvorio službenu fizičku trgovinu zbog prethodnih pravila ulaganja, koja su sada relaksirana i zahtijevaju od stranih kompanija da 30 posto sirovina nabavljaju lokalno, ali i pandemija je bila jedan od razloga odgađanja.