Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napredak i budućnost

U Sarajevu prezentiran Zbornik radova o umjetnoj inteligenciji

zbornik radova umjetna inteligencija fena
Fena

Umjetna inteligencija naziv je za nežive sisteme koji imaju sposobnost snalaženja u novim situacijama

Zbornik radova sa naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji, održane prošle godine u Tehnološkom parku Intera, prezentiran je u Sarajevu. Sadrži radove fokusirane na primjenu umjetne inteligencije u različitim oblastima.

Direktor Intera Tehnološkog parka iz Mostara Vedran Šimunović podsjeća, u izjavi novinarima prije skupa, da su, zajedno sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke prošle godine održali naučnu konferenciju o primjeni umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini. Napravljeno je niz radova, koji su objedinjeni u Zborniku. Uočena je važnost umjetne inteligencije u našim životima, a u budućnosti će postati sve važnija u društvu.

Prema njegovim riječima, mnogo se koristi u raznim oblastima poput prava, medicine, pa i u novinarstvu. Očekuje se, kaže, daljnji razvoj umjetne inteligencije. Za kasnije ove godine najavio je novu konferenciju u vezi primjene umjetne inteligencije.

Pomoćnik ministra Federalnog ministarstva obrazovanja nauke (FMON) Jasmin Branković naglašava da je u tom zborniku, prvi put u printanoj formi, štampana i Deklaracija UN-a o etici umjetne inteligencije što znači da je tema mogućnosti njene zloupotrebe aktualna u čitavom svijetu.

-Izaziva brojne kontroverze i moramo naći egzaktan način, uz pomoć naših istraživača i daljnjih etičkih istraživanja, da uključimo i taj moment da ne bi došlo do njene zloupotrebe – kazao je.

Naglašava da se i na ovdašnjim fakultetima, pogotovo elektrotehnike i informatike, brojni istraživači godinama bave time. Računaju, kako je kazao, upravo na njih da ukažu i na te etičke momente i na eventualne zloupotrebe do kojih je moguće da dođe u njenoj primjeni.

Profesor emeritus Zikrija Avdagić je bosanskohercegovački naučnik u oblasti vještačke inteligencije. U izjavi za novinare naglašava da je umjetna inteligencija korisna jer ljudima može pomoći u obavljanju specijalnih poslova, ali ne može zamijeniti čovjeka u aspektima koji zahtijevaju umne sposobnosti jedinstvene čovjeku.

-Do nas je da umjetna inteligencija ne postane toliko autonomna da bi izvršila dehumanizaciju čovjeka. Do nas je da umjetna inteligencija samostalno ne izvodi određene operacije da bi prešla etičke i pravne norme. Do nas je da odgovorno koristimo napretke umjetne inteligencije, da bismo dobili najbolje i eliminisali najgore od umjetne inteligencije – kazao je Avdagić.

Umjetna inteligencija naziv je za nežive sisteme koji imaju sposobnost snalaženja u novim situacijama.