Biznis

koncesija dodijeljena

Što ste pecali, pecali ste: Na rijeci Kaljini gradit će se mala hidroelektrana

18/01/2020
FOTO: d. begović

Bjelica je naveo da je peticiju protiv izdavanja dozvole i gradnje mini hidroelektrane potpisalo oko 1.000 građana i predstavnika 17 nevladinih organizacija, koja je upućena na adrese svih nivoa vlasti u RS

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica najavio je da će razgovarati sa predstavnicima svih nadležnih subjekata u RS kada bude zvanično obaviješten o dodijeli koncesije o izgradnji male hidroelektrane na rijeci Kaljina, uz napomenu da je stav lokalne uprave da ne dođe do narušavanja životne sredine.

Odluku o dodjeli koncesije donijela je Vlada RS, a procijenjena vrijednost investicije je 1.473.820 KM.

Bjelica je istakao da će sarađivati sa Vladom RS i nadležnim ministarstvom i vjeruje da će se razgovorom i sagledavanjem posljedica i koristi od ove investicije pronaći zajednički interes na obostrano zadovoljstvo.

On je podsjetio da je Sportsko ribolovačko društvo “Bioštica” sa Sokoca sredinom novembra prošle godine organizovalo mirni protestni skup protiv izgradnje ovog objekta na Kaljini i drugim rijekama u okruženju.

Bjelica je naveo da je peticiju protiv izdavanja dozvole i gradnje mini hidroelektrane potpisalo oko 1.000 građana i predstavnika 17 nevladinih organizacija, koja je upućena na adrese svih nivoa vlasti u RS.

Potpredsjednik Sportskog ribolovačkog društva “Bioštica” Radislav Nešković rekao je Srni da se potpisnici peticije protive izgradnje hidroelektrane, jer se očuvanje rijeka tiče domaćih zakona, prava i interesa ljudi.

Vlada RS donijela je Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Kaljina kod Sokoca, a procijenjena vrijednost investicije je 1.473.820 KM.

Prema odluci o dodjeli koncesije, izgradnja male hidroelektrane planirana je na dijelu vodotoka rijeke Kaljine, nizvodno od mjesta ka putu za selo Banja Lučica, na području mjesne zajednice Kaljina, opština Sokolac.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.