Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar pojasnio

Struja će poskupiti, vlast se hvali da neće 85 posto

struja električna energija poskupljenje
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Pronalazimo modalitete sa upravama obje elektroprivrede da se cijena električne energije za građane ne poveća – i sigurno ćemo to i uspjeti, kaže ministar

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je izjavio da je Vlada Federacije BiH, nakon što je na prošloj sjednici donijela Odluku o proglašenju ugrožene sigurnosti snabdijevanja uslijed ekstremnog porasta cijene za 2024. godinu za kupce na tržišnom snabdijevanju, danas, na prijedlog ovog Ministarstva, donijela i Odluku.

Ona je o uvođenju posebnih mjera kontrole cijena snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu do 20 posto.

Ministar Lakić je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlada FBiH naveo da Odluka ima za cilj zaštiti kupce koji se električnom energijom snabdijevaju u okviru usluge tržišnog snabdijevanja od ekstremnog povećanja cijena.

Odluke o ograničavanju cijena, bi imalo povećanje cijene za 70 posto

– Bez primjene bilo kakvog vida ograničenja cijena snabdijevanja električnom energijom, preko 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su primjenjivane Odluke o ograničavanju cijena, bi imalo povećanje cijene za 70 posto. Bez obzira na zatečeno stanje u elektroprivredama, svjesni smo da istovremeno moramo obezbijediti sigurno snabdijevanje električne energije za naredni period – istaknuo je Lakić.

Dodao je da će ovaj period biti sigurno izazovan, “EU vrši pritisak da cijene električne energije u BiH budu tržišne, ali mi to ne možemo dozvoliti u ovome trenutku, jer bi ona iznosila oko 140 eura/MWh. To je preko 85 posto više od trenutne cijene koju trenutno ima naša privreda – naveo je Lakić.

Pojasnio je da će ovom današnjom Odlukom i ograničavanjem cijena za privredu doći do poskupljenja, ali ne do ekstremnog, kakvo je zadesilo zemlje u našem okruženju.

– I nakon poskupljenja cijene struje ostaje najniža cijena u regionu. Svako želi da spasi svoju firmu. Mi se ponašamo sada kao vlasnici firme i učinit ćemo sve da istu spasimo, ali ne na uštrb najugroženijih kategorija društva, nego prvenstveno zboga naših građana, zbog privrednika, zbog rudara, zbog činjenice da je Elektroprivreda žila kucavica Federacije BiH – kazao je Lakić.

Rudnici u katastrofalnom stanju

Rudnike smo, istaknuo je on, zatekli u katastrofalnom stanju. Elektroprivreda BiH i resorno ministarstvo zajedno s Vladom FBiH je stavila cijeli fokus na oporavak rudnika, smanjenje broja neproizvodnih radnika koji opterećuju poslovanje rudnika.

To sve činimo, kazao je ministar, kako bismo stabilizovali energetski sistem.

– Trenutna situacija u Elektroprivredama i u rudnicima Federacije BiH, povećanjem cijena uglja sa 5.60 KM na 7.80 KM po gigađulu, ali i globalni trendovi gdje cijena električne energije zavisi od niza različitih uslova ponude i potražnje, uključujući geopolitičku situaciju, nacionalnu kombinaciju izvora energije i slično neminovno nas dovodi do toga da je Vlada FBiH zajedno s resornim ministarstvom morala razmišljati i donijeti odluku o povećanju cijene električne energije za privredne subjekte – pojasnio je Lakić.

Elektroprivrede u minusu 90 miliona KM

Naveo je da će Elektroprivreda BiH prema projekcijama u ovoj godini poslovati u minusu od 90 miliona KM, dok je u Elektroprivredi HZ-HB u Mostaru prošlu godina završila sa minusom od 81 milion KM.

– Moramo se podsjetiti na činjenice da je na dan preuzimanja dužnosti u augustu 2023. godine od strane nove uprave, finansijsko poslovanje Elektroprivrede BiH bilo sa gubitkom u iznosu 55,1 milion KM. Ostvareni prihod u prvih osam mjeseci manji za 108,96 miliona u odnosu na planirane prihode. Ovo je rezultat sistematskog uništavanja žile kucavice FBiH od strane prethodne Vlade. Dugogodišnji nemar i kriminal u Elektroprivredi bacili su na koljena preduzeće koje je po svim parametrima trebalo da bude primjer razvoja i uspješnog poslovanja – kazao je ministar Lakić.

Naveo je da sagledavanje finansijskog položaja JP EPBiH za period februar-decembar 2023. godine, koji je prethodna vlada zaprimila 30. januara ove godine, a koji je potpisan od tadašnjeg generalnog direktora i predsjednika Nadzornog odbora, stoji da se očekuje da ukupni prihodi budu manji za 242,79 miliona KM u odnosu na prihode iz Plana poslovanja za 2023. godinu. Po istom dokumentu, sagledani iznos gubitka bi bio 90,81 milion KM za ovu godinu, što je 206,68 miliona lošije od planiranog rezultata poslovanja za 2023. godinu – kazao je Lakić.

Kažu da je kriva prethodna Vlada

Po njegovim riječima, zatečeno stanje s isporukama uglja i ozbiljno dovođenje u pitanje proizvodnje električne energije i stabilnosti elektroenergetskog sistema, “rezultat je izostanka nužnih mjera i aktivnosti od strane prethodne Vlade FBiH i uprava JP Elektroprivreda BiH na zaustavljanju kontinuiranog pada plasmana uglja iz rudnika Koncerna koji je počeo 2019. godine”.

– Za razliku od prethodne Vlade, ova Vlada radi sve da zaštiti građane FBiH, i da udar najmanje osjete oni koji su najmanje krivi za ovakvo stanje u Elektroprivredi. S tim u vezi ćemo u narednom periodu uraditi dubinsku analizu socijalne redistribucije cijene struje, tako da oni koji manje troše imaju nižu cijenu, a oni koji su veliki potrošači da više plaćaju – pojasnio je Lakić.

Ovo je, istaknuo je on, trenutak kada svi moramo pokazati veću socijalnu osjetljivost i solidarnost, “a ova Vlada je opredijeljena da na sve načine kroz usvajanje seta reformskih zakona uredi sistem, jača privredu i stane na kraj zloupotrebama i crpljenju resursa FBiH”.

– Ono što sa sigurnošću možemo reći da Vlada FBiH koristi sve načine i dostupne fondove da subvencionira najranjivije kategorije društva kroz programe kao što je program za energetski siromašna domaćinstva, ali i kroz dodjelu sredstava za energetsku efikasnost. Kroz ove programe obezbijeđena su konkretna sredstva i novac koji dobijaju naši građani i domaćinstva u skladu sa propisanim uslovima – kazao je ministar.

Pronalaze modalitete

Vlada FBiH zajedno sa Federalnim ministarstvom energije rudarstva i industrije je u permanentnim razgovorima sa svim relevantnim institucijama i akterima, traga za rješenjima koja ne bi bila daljnji direktan udar na džepove građana i našu privredu.

– Pronalazimo modalitete sa upravama obje elektroprivrede da se cijena električne energije za građane ne poveća – i sigurno ćemo to i uspjeti. Moram napomenuti i obavezu Bosne i Hercegovine prema EU da svoje termoelektrane na ugalj zatvori do 2050. godine, u ovom trenutku bez termoelektrana energetski sektor u FBiH ne može funkcionirati – naveo je Lakić.

One su nam trenutno, dodao je on, izuzetno potrebne, “da ih u posljednje tri godine nije bilo našli bismo se na udaru povećanja cijene električne energije, jer bismo je vjerovatno morali uvoziti iz inozemstva. Termoelektrane nam trenutno osiguravaju sigurnost u snabdijevanju električnom energijom i mogu reći njenu najpovoljniju cijenu u okruženju – kazao je Lakić.

Naravno, naveo je on, obnovljivi izvori energije su bh. budućnost, “ali dok ne dođemo na nivo da se možemo u potpunosti osloniti na obnovljive izvore, moramo se osloniti na ono što u BiH imamo, planirajući smanjenje korištenja uglja i termoelektrana u skladu sa direktivama koje je BiH preuzela kako bi postala članica EU”.